Τα μειωμένα κρούσματα & οι παράγοντες που βοήθησαν

peter karayiannis 2 0 Coronavirus, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, Κρούσματα

Τι αναφέρειo Πέτρος Καραγιάννης – Το στοίχημα για την συνέχεια

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της επιδημιολογικής ομάδας για τον μονοψήφιο αριθμών κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα από το περασμένο Σάββατο καταγράφεται μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων γεγονός που φέρνει αισιοδοξία για την συνέχεια.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας επισήμανε ότι η μείωση των κρουσμάτων είναι προς την ορθή κατεύθυνση καθώς φαίνεται οι πολίτες στην πλειοψηφία τους τηρούν τα μέτρα.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά άμεσα σε υποβάθμιση κατηγορίας σε χώρες οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα ο κύριος Καραγιάννης επισήμανε ότι τα μειωμένα κρούσματα είναι επακόλουθο συγκεντρωτικά όλων των μέτρων που έχουν παρθεί.

Μάλιστα όπως τόνισε καθοριστικό ρόλο έπαιξε καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και το γεγονός ότι εντοπίστηκαν τάχιστα οι επαφές των ενεργών μολύνσεων με αποτέλεσμα να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Παράλληλα στάθηκε και στο γεγονός ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα σε περιοχές όπου υπήρξε πρόβλημα όπως την Λεμεσό και δόθηκαν οι λύσεις που χρειάζονταν.

Τέλος όσον αφορά την συνέχεια και το γεγονός ότι σιγά σιγά μπαίνουμε στο φθινόπωρο ο κύριος Καραγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν οι πολίτες συνεχίσουν την τήρηση των μέτρων όπως αυτά θα καθορίζονται θα αποφύγουμε τις μεγάλες εξάρσεις μέχρι και τον εντοπισμό του εμβολίου.

Αλλαγές κατηγορίας αύριο

Στο μεταξύ μετά από επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως προς τη νόσο COVID-19, από αύριο 5/9 θα υπάρξουν τροποποιήσεις για τις ακόλουθες χώρες:

Η Ουγγαρία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β
Η Σλοβακία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β
Η Σλοβενία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β
Το Λιχτενστάιν από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β
Η Ρουάντα από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ
Το Μονακό από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ
Η Αυστραλία από την Κατηγορία Γ μετακινείται στην Κατηγορία Β

Υπενθυμίζεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Τέλος οι επιβάτες πού προέρχονται από την κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 με ιδία έξοδα, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, ο οποίος λήγει στις 14 μέρες. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy. Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται την 14η μέρα και εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.

Πηγή: Offsite