Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που παγιδεύτηκαν σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη.
Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε σήμερα γύρω στις 06:00 το πρωί (ώρα Κύπρου), με τα μάτια ολόκληρου του πλανήτη να είναι στραμμένα σε αυτήν.
Αρχικά οι διασώστες χαρτογράφησαν την περιοχή όπου βρίσκεται η σπηλιά και δημιούργησαν το σχέδιο διάσωσης το οποίο θα ακολουθούσαν για να καταφέρουν να βγάλουν τα παιδιά και τον προπονητή τους σώα από το σπήλαιο.
Το σχέδιο δράσης δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τη διαδρομή που ακολούθησαν οι δύτες, τόσο για να φτάσουν στα παιδιά, όσο και να επιστρέψουν.
Τοποθετήθηκε σχοινί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, το οποίο χρησιμοποίησαν οι δύτες για να τους καθοδηγεί.
Τα γραφικά δείχνουν τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι δύτες, ειδικότερα στα στενά περάσματα της σπηλιάς.
Ήδη, πριν αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και μέσα ενημέρωσης, δημοσίευαν βίντεο και φωτογραφίες, στα οποία φαινόταν η έντονη κινητικότητα στην περιοχή.
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος δεκατρείς ειδικοί δύτες παγκοσμίου επιπέδου που έφτασαν στην Ταϊλάνδη από χώρες που διαθέτουν σχετική εμπειρογνωμοσύνη στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.
Η εξερευνητής της σπηλιάς Emily Davis, ανέφερε ότι οι δύτες που συμμετέχουν στη διάσωση είναι κορυφαίοι στο είδος τους αλλά θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και σε επιφύλαξη για παν ενδεχόμενο.
Ρεπορτάζ του BBC έδειξε τις συνθήκες που επικρατούν στην σπηλιά, ενώ ο Guardian δημοσίευσε βίντεο από τις προσπάθειες των διασωστών στο στόμιο του σπηλαίου.
Η ομάδα που διαχειρίστηκε την διάσωση ανακοίνωσε ότι τα παιδιά και ο προπονητής τους θα βγουν από την σπηλιά ένας – ένας και αυτό θα χρειαστεί δύο με τρεις μέρες για να ολοκληρωθεί.
“Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες”, διευκρίνισε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.
Οι συγγενείς των παιδιών παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την επιχείρηση διάσωσης, ενώ χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να δώσουν κουράγιο στα παιδιά και στους συγγενείς τους μέσω των δημοσιεύσεων τους.
Συγκινητική ήταν και η πράξη της γιαγιάς, ενός εκ των παιδιών, η οποία προσευχόταν σε ένα μικρό ιερό ναό στην αυλή του σπιτιού της, για να επιστρέψει ο εγγονός της πίσω στο σπίτι του.
Δεκατρία επιτελεία γιατρών, ένα για κάθε παιδί και τον προπονητή τους, περίμεναν έτοιμα να βοηθήσουν έξω από το σπήλαιο.
Το κάθε επιτελείο αποτελείται από ένα ελικόπτερο και ένα ασθενοφόρο.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι πέντε γιατροί έκτακτης ανάγκης περίμεναν τα παιδιά στο νοσοκομείο Chiang Rai Prachanukroh, ενώ άλλοι 30 γιατροί βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής.
Τα πρώτα δύο παιδιά που διασώθηκαν
Γύρω στις 14:20 το μεσημέρι, ξεκίνησαν οι πρώτες αναφορές από τα μέσα της Ταϊλάνδης, για τη διάσωση δύο παιδιών.
Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε η διάσωση των δύο πρώτων παιδιών και δόθηκε στη δημοσιότητα η ταυτότητα του πρώτου παιδιού, του 14χρονου Mongkhon Bunpiem.
Βίντεο και φωτογραφίες από τη συγκλονιστική διάσωση έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Η διάσωση ακόμη τεσσάρων παιδιών
Γύρω στις 15:30 ο Γενικός Υπολοχαγός Kongcheep Tantrawanit ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP:
“Άλλα τέσσερα από τα αγόρια, αναμένεται να βγουν σύντομα από τη σπηλιά. Τα τέσσερα παιδιά έχουν φθάσει μέχρι το τρίτο στάδιο εξόδου και αναμένεται να εξέλθουν το συντομότερο δυνατό από το σπήλαιο”.
Μισή ώρα αργότερα, το Ναυτικό της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι τέσσερα ακόμη παιδιά έχουν διασωθεί.
Σε ανάρτησή τους στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, αναφέρουν ότι τέσσερα μέλη της ομάδας ποδοσφαίρου είναι έξω από την σπηλιά.
Συνολικά έχουν βγει από την σπηλιά έξι παιδιά. Απομένουν ακόμη έξι και ο προπονητής τους.
Η επόμενη επιχείρηση διάσωσης θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 10-20 ώρες, σύμφωνα με τον επικεφαλή της επιχείρησης.
Ολόκληρος ο πλανήτης εκφράζει την ανακούφισή του για την διάσωση των πρώτων έξι παιδιών, αλλά και την αγωνία του για υπόλοιπα παιδιά και τον προπονητή που περιμένουν να σωθούν.
Το αφιέρωμα στον δύτη που έχασε τη ζωή του
Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν αναρτήσεις στις οποίες προτρέπουν τον κόσμο να μην ξεχάσει τον Saman Gunan, τον δύτη που έχασε τη ζωή του, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην προσπάθειά του να μεταφέρει προμήθειες στα παγιδευμένα αγόρια.
Ο Saman Gunan, συμμετείχε εθελοντικά στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών που βρίσκονται στην σπηλιά.