Ταϊλάνδη: Σε θρίλερ εξελίσσεται ο απεγκλωβισμός των παιδιών από σπηλιά

search for missing boys in thailand cave intensifies as water levels rise 136428040416202601 180627083142 ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ, Νέα Αμμοχώστου, ΣΠΗΛΙΑ, ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Μπορεί μετά από εννέα ολόκληρες μέρες έρευνας, Βρετανοί δύτες να εντόπισαν τους 12 μαθητές ποδοσφαιρικής ομάδας που εγκλωβίστηκαν με τον προπονητή τους στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, ωστόσο η “Οδύσσεια” των μικρών παιδιών φαίνεται πως τώρα αρχίζει καθώς οι επιλογές για την ασφαλή μεταφορά τους είναι λιγοστές.

Συγκεκριμένα η μεταφορά τους εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις των επόμενων ημερών, όπως ανέφερε ο συντονιστής της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων, Ανμάρ Μίρζα.

Η πιο γρήγορη και ταυτόχρονα επικίνδυνη λύση είναι τα παιδιά να καταδυθούν.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Την ίδια ώρα ο Ανμάρ Μίρζα αναρωτήθηκε,

«Βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος μέσα στο σπήλαιο ακόμη και αν η στάθμη του νερού συνεχίσει να ανεβαίνει; Αν είναι ασφαλείς, τότε η καλύτερη επιλογή πιθανόν να είναι να τους παρασχεθούν προμήθειες ώστε να επιζήσουν μέχρι να εξεταστούν άλλες λύσεις».

ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Ο απεγκλωβισμός τους μπορεί να διαρκέσει μήνες…

Δύσκολο προβλέπεται το έργο απεγλωβισμού τους καθώς τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως τα παιδιά και ο προπονητής τους ίσως περάσουν μήνες για να δουν το φως της ημέρας.

Ο στρατός της Ταϊλάνδης αναφέρει χαρακτηριστικά, «Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες εώς ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν».

Ο αξιωματικός Aphakorn Yoo-kongkaew δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, πως έδωσαν τρόφιμα στα παιδιά αλλά και την απαραίτητη φροντίδα μετά από συνεννόηση με τους γιατρούς.

“Μην ανησυχείτε, θα τους φροντίσουμε και θα κάνουμε για αυτούς το καλύτερο για να είναι όλοι τους ασφαλή”.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα. Υπάρχουν μάλιστα δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή να μείνουν δίπλα στους μικρούς μαθητές για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Σημειώνεται πως ομάδες ξένων ειδικών  από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και περίπου 30 αμερικανοί στρατιώτες ενισχύουν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών και του προπονητή τους.

ταιλανδη

Ειδικές στολές για να μην υποστούν υποθερμία

Ο βετεράνος δύτης και πρόεδρος της εταιρείας Lifeguard Systems στις ΗΠΑ, Μπουτς Χέντρικς ανέφερε πως αν τα παιδιά δεν φοβούνται το νερό, τότε μπορεί να τους παρασχεθεί εξοπλισμός που να τους επιτρέπει να αναπνέουν και μάσκα που θα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό τους. Πιθανόν να χρειαστούν ειδικές στολέςκατάδυσης ώστε να μην υποστούν υποθερμία. Εξήγησε μάλιστα ότι το σύστημα θα λειτουργήσει ως σκυταλοδρομία και κάθε αγόρι θα περνάει από τα χέρια του ενός διασώστη στου άλλου.

ΣΠΗΛΙΑ

Σημειώνεται πως το “Ταμ Λουάνγκ”, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σπήλαια της Ταϊλάνδης αλλά πολύ δύσκολο να πλοηγηθεί κανείς καθότι οι διάδρομοί του είναι στενοί.

 

Πηγή: AlphaNews.live