Τέλος στη διαμάχη AstraZeneca – Κομισιόν και συμφωνία για την παράδοση των υπόλοιπων δόσεων

Τέλος στη διαμάχη AstraZeneca - Κομισιόν και συμφωνία για την παράδοση των υπόλοιπων δόσεων

2727299c0a005ea83d1e0254bc2e4590 ASTRAZENECA, ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τέλος έλαβε η δικαστική διαμάχη AstraZeneca και Κομισιόν, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που θα διασφαλίσει την παράδοση των υπόλοιπων δόσεων εμβολίων COVID-19 στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους όρους της Προκαταρκτικής Συμφωνίας Αγοράς που συνήφθη στις 27 Αυγούστου 2020 με την AstraZeneca, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Η συμφωνία θα τερματίσει επίσης την εκκρεμή δικαστική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Ο διακανονισμός στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές προβλέπει τη σταθερή δέσμευση της AstraZeneca να παραδώσει, εκτός από τις περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις που παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, 135 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 (60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 3ου τριμήνου και 75 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου) και τις υπόλοιπες δόσεις (65 εκατομμύρια) έως το τέλος Μαρτίου 2022.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα ο συνολικός αριθμός δόσεων θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια δόσεις, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης και θα ισχύουν περιορισμένες εκπτώσεις σε περίπτωση καθυστερημένης δόσης.

Σε δήλωσή της η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως «η σημερινή συμφωνία διακανονισμού εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 από την AstraZeneca στην ΕΕ».

Σημείωσε πως «η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη» καθώς παρά το γεγονός πως η ΕΕ έπιασε το σημαντικό ορόσημο του 70% του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ «υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας».

«Ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης για τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τον υπόλοιπο κόσμο. Στόχος μας είναι να μοιράσουμε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αλληλεγγύη για τα εμβόλια είναι και παραμένει το σήμα κατατεθέν μας» πρόσθεσε η Επίτροπος.