Θα σταματούν τρένα στην Ιταλία για ύποπτα κρούσματα, πίεση στο σύστημα υγείας σε Ολλανδία

Η κατάσταση διεθνώς

imagew 4 2 Coronavirus

Στην Ιταλία καταγράφηκαν την Δευτέρα 5.144 κρούσματα κορωνοϊού και 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Χθες τα περιστατικά ήταν 7.569, με 36 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, οι μολύνσεις στη χώρα είναι 4.865.260 και 132.819 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στις ιταλικές μονάδες εντατικής θεραπείας συνολικά βρίσκονται 475 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους έχουν εισαχθεί 3.808 πολίτες με συμπτώματα της ασθένειας.

Σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε ότι στους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιταλίας είναι προτιμότερο οι αρμόδιοι να ελέγχουν την “πράσινη κάρτα εμβολιασμένου” των επιβατών, πριν αυτοί ανέβουν στα βαγόνια.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι αν κατά την διάρκεια του ταξιδιού υπάρχει ένα ύποπτο περιστατικό, οι υγειονομικές αρχές μπορούν να σταματήσουν το τρένο, ώστε να γίνει η όποια επαλήθευση και να απολυμανθεί στη συνέχεια ο συρμός.

Τα ολλανδικά νοσοκομεία νιώθουν την πίεση από την αύξηση του αριθμού των ασθενών με Covid-19, όμως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ένωσης νοσοκομείων .

Ο αριθμός των ασθενών Covid-19 στα ολλανδικά νοσοκομεία αυξήθηκε σε περίπου 2.000 σήμερα, μεταξύ αυτών 400 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Με περίπου 250 νέες εισαγωγές καθημερινά, τα νοσοκομεία αναμένεται να ξεπεράσουν την κορύφωση του περασμένου χειμώνα με περίπου 2.800 ασθενείς σε διάστημα λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα, είπε σε βουλευτές ο επικεφαλής της ένωσης LNAZ Ερντστ Κούιπερς.

Τα νοσοκομεία στη νότια επαρχία Λιμβουργία, μία από τις πλέον πληγείσες στη χώρα, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως δεν είχαν πλέον χώρο ή προσωπικό για να διαχειριστούν περισσότερα περιστατικά Covid.

Η Ολλανδία επέστρεψε σε μερικό λοκντάουν το Σάββατο, αφότου η κυβέρνηση διέταξε εστιατόρια και καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε τους θεατές από τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ταχεία διασπορά της νόσου.

Πάνω από 100.000 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν την εβδομάδα έως σήμερα, το υψηλότερο επίπεδο σε μία μόνο εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας.

Οι αποτεφρώσεις νεκρών στο Κίεβο έχουν διπλασιαστεί από το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα του κύματος του νέου κορωνοϊού που πλήττει την Ουκρανία, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών της χώρας παραμένει πολύ χαμηλό, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το μοναδικό αποτεφρωτήριο της πρωτεύουσας.

“Το καλοκαίρι, είχαμε περίπου 60 αποτεφρώσεις κατά μέσο όρο (ανά ημέρα). Σήμερα, έχουμε 100 με 120”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αποτεφρωτηρίου, Αντρέι Γιαστσένκο. Τον Οκτώβριο, έγιναν περισσότερες από 2.800 αποτεφρώσεις, συμπεριλαμβανομένων 600 ανθρώπων που πέθαναν από Covid-19, είπε, έναντι 1.400 τον Αύγουστο.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν σήμερα δύο νεκρικές πομπές μπροστά από το αποτεφρωτήριο του Κιέβου, ένα επιβλητικό τσιμεντένιο κτίριο που βρίσκεται στο ιστορικό νεκροταφείο στην συνοικία Μπαϊκόβε, κοντά στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια κάθε αποτέφρωσης, από το κτίριο έβγαινε πυκνός γκρίζος καπνός που κάλυπτε μέρος του νεκροταφείου. Με μάσκες στο πρόσωπο, συγγενικά πρόσωπα των θανόντων μοίραζαν κεριά μπροστά από το κτίριο, ενώ λευκά βαν κουβαλούσαν νέα φέρετρα, τα οποία μεταφέρονταν γρήγορα μέσα στο κτίριο.

Λόγω της μεταδοτικότητας του ιού, οι θρησκευτικές λειτουργίες και οι τελετές με ανοιχτά φέρετρα μέσα στο αποτεφρωτήριο απαγορεύονται για τα άτομα που έχουν πεθάνει από Covid-19, εξήγησε ο Γιαστσένκο.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα της πανδημίας εδώ και εβδομάδες, που επιδεινώνεται από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο υπό την πίεση των αρχών που έθεσαν περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, μόλις το 28% των Ουκρανών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ