Τι τρέχει με το πτυχίο του Ερντογάν!;

Οι αντίπαλοι του στην Τουρκία πιστεύουν πως παρανομεί εδώ και 7 χρόνια και το ερώτημα παραμένει τι συμβαίνει με το πτυχίο του Ερντογάν;

B01339E2 03AF 44A8 AE7E 4E5E1F7F020B Ερντογάν

Η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο ήταν έναν μήνα πριν την εκλογή του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του προέδρου το 2014. Από τότε έχουν περάσει ούτε λίγο ούτε πολύ επτά χρόνια, χωρίς να έχει δοθεί σαφής απάντηση: τι τρέχει με το πτυχίο του Ερντογάν;

Το αριστερό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (HKP) έκανε εκ νέου αίτηση στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, ώστε να πάρει πληροφορίες για το περιβόητο πτυχίο του Ερντογάν. Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου αρνήθηκε για ακόμα μια φορά να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας πως δεν παρέχει πληροφορίες σε τρίτους, χωρίς τη συναίνεση του άμεσα ενδιαφερόμενου.

Έναν μήνα πριν την εκλογή του Ερντογάν το 2014, οι αντιπολιτευόμενοι είχαν προσπαθήσει ξανά να κάνουν το ίδιο, ζητώντας από το πανεπιστήμιο να δώσει στη δημοσιότητα το πρωτότυπο δίπλωμα του τότε πρωθυπουργού και μέλλοντα προέδρου της Τουρκίας. Τότε, με απόφαση δικαστηρίου, η πρόσβαση στα αρχεία του πανεπιστημίου είχε αποκλειστεί.

Το ίδιο έγινε και στις 10 Οκτωβρίου μετά την πρωτοβουλία του HKP. Το κόμμα επιμένει, με τους δικηγόρους του να ανακοινώνουν πως θα κάνουν έφεση και πως θα ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό μέχρι το τέλος, αμφισβητώντας την απόφαση του δικαστηρίου κάνοντας λόγο για «προϊόν πολιτικής πίεσης» από την πλευρά του Τούρκου προέδρου.

Γιατί όμως ένα πτυχίο είναι τόσο σημαντικό; Για τον απλούστατο λόγο ότι η τουρκική νομοθεσία αναφέρει ρητά πως αν κάποιος δεν έχει ολοκληρώσει ένα τετραετές πρόγραμμα φοίτησης σε πανεπιστήμιο, δεν μπορεί όχι απλά να εκλεγεί, αλλά ούτε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν δεν ολοκλήρωσε ποτέ το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη βιογραφία του, ο Ερντογάν φαίνεται να σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Aksaray, που αργότερα μετονομάστηκε σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά.

Ως έτος αποφοίτησης αναφέρεται το 1981. Ωστόσο, εδώ είναι που αρχίζουν τα θέματα. Γιατί το 1981 δεν είχε ακόμα ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Ιδρύθηκε έναν χρόνο αργότερα, εντάσσοντας και τη σχολή με τη νέα ονομασία της. Νωρίτερα υπήρξε ένα είδος κολεγίου, ένας εκπαιδευτικός θεσμός γνωστός ως Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Το 2019, το γραφείο του συμβολαιογράφου Νέζλα Άκγιουν θεώρησε τη φωτοτυπία του διπλώματος του Ερντογάν, χωρίς όμως να έχει στα χέρια του το πρωτότυπο. Η φωτοτυπία εκείνου του πτυχίου εκείνου έλεγε πως αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1981 από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Μόνο που όπως αναφέραμε και παραπάνω, τότε ακόμα δεν υπήρχε πανεπιστήμιο με αυτό το όνομα.

Το θέμα της πλαστογραφίας πτυχίων στην κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι μεμονωμένο. Δυο συνεργάτες του Ερντογάν έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλαστογραφία διπλώματος, με τον έναν να έχει καταδικαστεί. Η διαμάχη για το αν αποφοίτησε ή όχι δεν φαίνεται πως θα σταματήσει άμεσα.

Γιατί ο Ερντογάν δε δίνει εντολή να ανοίξουν τα αρχεία ώστε να δοθεί το πτυχίο του στη δημοσιότητα; Το γραφείο του προέδρου δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις, ενώ ο ίδιος ουδέποτε προσκόμισε το πρωτότυπο δίπλωμα ώστε να αποδειχθεί ότι κατέχει νόμιμα το αξίωμα του προέδρου. Οι αντίπαλοι του στην Τουρκία πιστεύουν πως παρανομεί εδώ και 7 χρόνια και το ερώτημα παραμένει: τι συμβαίνει με το πτυχίο του Ερντογάν;

Πηγή: edaily.gr