Times: Βρετανοί έχουν εντοπίσει το εργαστήριο όπου παρασκευάστηκε το “νοβιτσοκ”

cna tc5667d54aad04d22a485de5ab1dc90c2 Βρετανία, Ρωσία, ΣΚΡΙΠΑΛ

Η εφημερίδα Times γράφει ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας έχουν εντοπίσει στη Ρωσία το μέρος όπου πιστεύουν ότι παρασκευάστηκε η νευροτοξική ουσία νόβιτσοκ, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ.
 
Πρόκειται για την κρατική ερευνητική βάση στο Σικχάνι στη νοτιοδυτική Ρωσία, η οποία περιγράφεται ως αντίστοιχη του επιστημονικού εργαστηρίου του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας στο Πόρτον Ντάουν.

ΧΑΡΤΗΣ ΝΟΒΙΤΣΟΚ
 
Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν επίσης ότι η βρετανική πλευρά έχει πει στους διεθνείς συμμάχους για το ρόλο του συγκεκριμένου εργαστηρίου στην υπόθεση, κάτι που φαίνεται πως μέτρησε στην απόφαση περισσότερων από 25 χωρών να απελάσουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες.

Η παρουσίαση των ευρημάτων από τους Βρετανούς προς τους συμμάχους φέρεται να περιλάμβανε και αναφορά σε αποδείξεις ότι στο εργαστήριο του Σικχάνι γίνονταν την περασμένη δεκαετία έρευνες για το κατά πόσο οι ουσίες τύπου νόβιτσοκ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δολοφονίες στο εξωτερικό.
 
Αναφέρεται επίσης ότι οι αποθηκευμένες χημικές ουσίες στη συγκεκριμένη ερευνητική βάση ήταν πολύ μικρότερες από όσο θα απαιτούταν για την κατασκευή χημικών όπλων μαζικής χρήσης, κάτι που έχει οδηγήσει τους Βρετανούς στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες εκεί προορίζονταν για στοχευμένες επιθέσεις.

ΣΚΡΙΠΑΛ
 
Σημειώνεται πάντως ότι την Πέμπτη ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του δεν έχει ποτέ παρασκευάσει ουσίες της οικογένειας νόβιτσοκ.
 
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ των Times, οι υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας προτρέπουν την κυβέρνηση να αποκαλύψει περισσότερα από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της, βλέποντας ότι η Μόσχα αντεπιτίθεται σθεναρά στη μάχη της προπαγάνδας.

ΣΚΡΙΠΑΛ

Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζήτησε η Ρωσία, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης προειδοποίησε τη Βρετανία ότι «παίζει με τη φωτιά». Η Βρετανίδα εκπρόσωπος αντέτεινε ότι δε δέχεται μαθήματα ηθικής από μία χώρα που εμποδίζει την έρευνα περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

 

Πηγή