Το μήνυμα που κρύβει το λογότυπο του Βluetooth

Τι σήμαινε το «μπλε δόντι»

AA11166E CC54 4B39 B60B 2F966981E361

To Bluetooth έχει μπει χρόνια τώρα στη ζωή μας και η αλήθεια είναι πως σε πολλές φορές μας έχει βολέψει, καθώς στέλνουμε και μοιραζόμαστε πράγματα σε κοντινές αποστάσεις, αντί να μπλέκουμε με mail ή με εφαρμογές που μετά θα πρέπει να τα «κατεβάσουμε» στην εκάστοτε συσκευή.

Όταν είχε πρωτοβγεί βέβαια, τόσο το σήμα του Bluetooth όσο και το όνομα, μας είχε παραξενέψει. Τι σήμαινε άλλωστε το «μπλε δόντι»; Και ποιος είχε σκεφτεί αυτό το logo;

Κι όμως… Πίσω από αυτή την εικόνα κρύβεται ένα μήνυμα, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Bluetooth.

Χρονολογείται λοιπόν περισσότερο από μια χιλιετία πίσω και από τον βασιλιά Harald «Bluetooth» Gormsson. Ως γιος του βασιλιά Gorm the Old και της Thyra Dannebod, ο Harald κυβέρνησε ως βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας ξεκινώντας από το έτος 958.

Για όσους αναρωτιούνται τι σχέση μπορεί να έχει ένας Βασιλιάς από την πρώτη χιλιετία μετά Χριστού, με την ασύρματη τεχνολογία, ο Χάραλντ ήταν γνωστός για δύο πράγματα: Την ένωση της Δανίας και της Νορβηγίας και το νεκρό δόντι του, το οποίο ήταν χρώματος σκούρο μπλε-γκρι. Έτσι λοιπόν πήρε το παρατσούκλι Bluetooth.

2587483A F9C9 480A AAC1 12B785862177

Η ιδέα παρουσιάστηκε σε μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών του κλάδου Intel, Ericsson και Nokia, οι οποίοι συναντήθηκαν το 1996 για να σχεδιάσουν την τυποποίηση της ασύρματης τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Jim Kardach της Intel πρότεινε το Bluetooth ως προσωρινή κωδική ονομασία και είπε σύμφωνα με αναφορές: «Ο βασιλιάς Harald Bluetooth ήταν διάσημος για την ένωση της Σκανδιναβίας όπως ακριβώς σκοπεύαμε να ενώσουμε τη βιομηχανία υπολογιστών και κινητής τηλεφωνίας με μια ασύρματη σύνδεση μικρής εμβέλειας».

Η εταιρεία βέβαια λέει πως υποτίθεται ότι θα ήταν προσωρινή η ονομασία μέχρι το τμήμα μάρκετινγκ να «καταλήξει σε κάτι πολύ ωραίο».

Είχαν πέσει στο τραπέζι οι ονομασίες RadioWire ή το PAN (Personal Area Networking), αλλά λόγω του ότι ήταν ήδη πολύ γνωστά και υπήρχαν ζητήματα με τα εμπορικά σήματα, το Bluetooth ήταν η μόνη επιλογή.

Όσο για το σήμα;

Eίναι ένας συνδυασμός δύο γραμμάτων από διάφορες πρώιμες γερμανικές γλώσσες που χρησιμοποιήθηκαν πριν από την υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου. Ονομάζονται «ρούνοι». Οι ρούνοι στο λογότυπο του Bluetooth είναι το Hagall (ᚼ) και το Bjarkan.

Πηγή: Gazetta.gr