Το νέο περίπλοκο συγκεχυμένο σκηνικό στη Συρία (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

cna t33a7b2b37d2947ed82f7bad0a315e369 ΗΠΑ, Ιράν, Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσία, Συρία, ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

Για ακόμα μια φορά ο κόσμος παρακολουθεί μια τραγωδία στη Συρία καθώς οι υποψίες για επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων επιβεβαιώνονται. 

Και ενώ οι ισχυρές χώρες ανταλλάσουν “πυρά” για το ποιος φταίει, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χομς σημειώνεται νέα αεροπορική επίθεση με αρκετούς νεκρούς. 

ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΥΡΙΑ

Επίθεση με χημικά; 

Πως ξεκίνησε όμως η νέα τραγωδία; Το Μεγάλο Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) θα αναφέρει: 

«Έντεκα άνθρωποι, μεταξύ αυτών 5 παιδιά, υπέστησαν ασφυξία, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή του καθεστώτος στα βόρεια περίχωρα της Ντούμας»

Η πολεμική αεροπορία της Συρίας φέρεται να είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του τελευταίου θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Γούτα, ενώ διασώστες καταγγέλλουν πως πρόκειται για επίθεση με αέριο χλωρίου.

Παρόμοιες μαρτυρίες κατέγραψαν τα Λευκά Κράνη και η ΜΚΟ Syrian American Medical Society (SAMS).

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν ότι ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε χημική επίθεση και πρόσθεσαν ότι οι αντάρτες στη Ντούμα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Οι εικόνες που καταγράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης από την επίθεση είναι τραγικές. Παιδιά μεταφέρονται εσπευσμένα στα νοσοκομεία και δέχονται τις πρώτες βοήθειες καθώς είναι τα κύρια θύματα της επίθεσης.

Τραμπ: Θα πληρώσουν

«Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει» έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπα στο Twitter. 

«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο» 

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου ενώ από το Στέητ Ντιπάρντμεντ μίλησαν για “τρομακτικές” αναφορές. 

«Αυτές οι αναφορές, αν επιβεβαιωθούν, είναι τρομακτικές και απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τη Δευτέρα του Πάσχα στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι σχετικά με την επίθεση με χημικά στη Συρία εναντίον αμάχων και την ανάγκη να συνεργαστούν προκειμένου να νικήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την επιτάχυνση της εκστρατείας με στόχο να ηττηθούν τα απομεινάρια (της οργάνωσης) Ισλαμικό Κράτος και την ανάγκη να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν και άλλες απειλές στην περιοχή» σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΥΡΙΑ

Τουλάχιστον 14 νεκροί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χομς
 
Δύο μέρες μετά, τουλάχιστον 14 μαχητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, θα πέσουν νεκροί στην επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην κεντρική Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυραύλων που έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας.

Η βάση αυτή είναι χτισμένη σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της ερήμου, όπου βρίσκονται τα βασικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας. Ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πέρυσι οπότε το ανακατέλαβε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του με την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο αυτό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους, όμως άλλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

«Ρωσικές, ιρανικές δυνάμεις και μέλη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ» είναι ανεπτυγμένες στη βάση Τ-4, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Τουλάχιστον 14 μαχητές σκοτώθηκαν από την επίθεση στο αεροδρόμιο Τ-4, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί», πρόσθεσε.

«Επίθεση σημειώθηκε στην αεροπορική βάση Τ-4 με πολλά πλήγματα και το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αμερικανική επίθεση», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΥΡΙΑ

“Πυρά” ανακοινώσεων

Μετά την επίθεση το Μεγάλο Σάββατο αλλά και το περιστατικό στο στρατιωτικό νοσοκομείο στη Χομς, ΗΠΑ, Ρωσία, Συρία και άλλες χώρες ξεκίνησαν ένα “πόλεμο” ανακοινώσεων για το ποιος ευθύνεται.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα περί ευθύνης και με ανκοίνωση από το Πεντάγωνο αναφέρουν: 

«Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας δεν διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία. Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι»

Από την άλλη, η Δαμασκός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε την επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χομς. «Η ισραηλινή επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Τ-4 εξαπολύθηκε από αεροσκάφη F-15 που εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους πάνω από το έδαφος του Λιβάνου», σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο SANA.

Όσον αφορά την επίθεση του Σαββάτου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δαμασκού ανέφερε: 

«Οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών (όπλων) είναι πλέον ένα ενοχλητικό τροπάρι και δεν είναι πειστικές, παρά μόνο για κάποιες χώρες που (…) στηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία»

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου Τ-4 στη Χομς από το έδαφος του Λιβάνου.

ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΥΡΙΑ

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας 

Εννέα κράτη μέλη εκ των συνολικά 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί το σώμα εκτάκτως τη Δευτέρα μετά τις πληροφορίες περί μιας επίθεσης με χημικά, την οποία διέπραξαν στη Ντούμα οι κυβερνητικές δυνάμεις, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το αίτημα για τη σύγκληση του σώματος υπογράφουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Επαφίεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ασκεί για τον μήνα Απρίλιο το Περού, να επιβεβαιώσει επισήμως τη διεξαγωγή της έκτατης συνεδρίασης, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωμάτες.
 

 

Πηγή