Το τροχαίο με τους δύο νεκρούς με Tesla ‘στοίχισε’ στον Μασκ σχεδόν $6 δισ.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είδε την περιουσία του να μειώνεται τη Δευτέρα καθώς οι μετοχές της Tesla κατέγραψαν πτώση μετά τις αναφορές πως δύο άτομα που επέβαιναν σε ένα Tesla έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο.

Η Tesla έπεσε 20% και έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυσή της στο bitcoin

Του Sergei Klebnikov

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είδε την περιουσία του να μειώνεται τη Δευτέρα καθώς οι μετοχές της Tesla κατέγραψαν πτώση μετά τις αναφορές πως δύο άτομα που επέβαιναν σε ένα Tesla έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο. 

Η μετοχή της Tesla μειώθηκε κατά 3,8% τη Δευτέρα γεγονός που μείωσε την περιουσία του Mασκ κατά $5,6 δισ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes η περιουσία του τώρα ανέρχεται στα $171,1 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Tesla είναι το τρίτο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα $195,9 δισ. και τον μεγιστάνα Μπερνάρντ Αρνό του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα $180,3 δισ.

Υπενθυμίζεται πως χτες Δευτέρα η μετοχή της Tesla σημείωσε πτώση εν μέσω αναφορών ότι δύο άντρες πέθαναν όταν το αυτοκίνητό τους, ένα Τesla Model S 2019, έπεσε πάνω σε ένα δέντρο στο Χιούστον το βράδυ του Σαββάτου. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως πίστευαν ότι το όχημα πορευόταν χωρίς κανένας να βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Συγκεκριμένα ο ένας επιβάτης καθόταν στο κάθισμα του συνοδηγού και ο άλλος στο πίσω κάθισμα. Το όχημα είχε αναπτύξει υψηλή ταχύτητα έως ότου βγήκε από το δρόμο, έπεσε πάνω σε ένα δέντρο και έπιασε φωτιά. Οι τοπικές αρχές επίσης ανέφεραν πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να σβήσουν τη φωτιά διευκρινίζοντας επίσης πως ήρθαν σε επαφή και με την Τesla για περαιτέρω βοήθεια. 

Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θεωρούνται απαραίτητα πιο επικίνδυνα από τα οχήματα που λειτουργούν με φυσικό αέριο, οι μπαταρίες λιθίου υψηλής τάσης, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στο Tesla, μπορούν να αναφλεγούν ακόμα και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.  

Ο Έλον Μασκ ωστόσο έγραψε στο twitter, πως η λειτουργία του αυτόματου πιλότου, Autopilot, δεν είχε σχέση με το δυστύχημα. Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν δείχνουν πως το Autopilot δεν ήταν ενεργοποιημένο και ότι το αυτοκίνητο δεν διέθετε το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα. 

Το συγκεκριμένο δυστύχημα εγείρει και άλλα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του αυτόματου πιλότου της Tesla. Οι αρχές δεν είναι ακόμα βέβαιες αν η λειτουργία του ήταν ενεργή κατά τη διάρκεια της συντριβής που σκότωσε τους δύο άντρες, ηλικίας 59 και 69 ετών. 

Παρόλα αυτά το ημιαυτόματο σύστημα οδήγησης της εταιρείας έχει περάσει από ελέγχους μετά από μια σειρά ατυχημάτων που αφορούσαν οχήματα Tesla τους τελευταίους μήνες. 

Η Εθνική Αρχή Ασφαλείας Κυκλοφορίας αυτοκινήτων δήλωσε τον περασμένο μήνα πως έχει ξεκινήσει περισσότερες από δώδεκα έρευνες που σχετίζονται με ατυχήματα οχημάτων Tesla. 

H εταιρεία δεν προέβη σε κάποια επίσημη δήλωση μετά το ατύχημα. Τόσο η εταιρεία όσο και ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί τα οχήματά τους και τη δυνατότητα λειτουργίας τους Autopilot. Υπενθυμίζεται πως ο Ελον Μασκ με αφορμή το δυστύχημα έγραψε το Σάββατο στο twitter του πως ένα όχημα με Autopilot είναι δέκα φορές λιγότερο πιθανό να εμπλακεί σε ένα ατύχημα από ένα μέσο αυτοκίνητο. 

 
 

Via Capital.gr