Τουρκία: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

RETZEP20TAGIP20ERNTOGAN ΑΟΖ, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία

Μήνυμα ότι δεν πρόκειται “να υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της” στέλνει η Άγκυρα, στον απόηχο των αιχμηρών τοποθετήσεων, κατά την Σύνοδο στη Βάρνα, από την πλευρά της Ε.Ε., για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα και τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ΑΟΖ. 

H συγκεκριμένη τοποθέτηση από την πλευρά της Τουρκίας έρχεται μετά από τη μαραθώνια, περίπου 4,5 ωρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, υπό τον πρόεδρο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως αναφέρεται, έγινε μία συνολική εξέταση των θεμάτων της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου, και των εξελίξεων στο Αιγαίο, ενώ, στην δήλωση που ακολούθησε, δεν λείπουν και τα πυρά της Αγκυρας κατά της Αθήνας, την οποία κατηγορεί ότι η στάση της δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το Συμβούλιο προειδοποίησε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επέμβουν και στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν από την περιοχή.

Σε αντίθεση με τον θύλακα της Αφρίν ωστόσο, στη Μανμπίτζ βρίσκονται και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν τους κούρδους στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

 

Πηγή