Τραγωδία του Χέιζελ: Ο τελικός που βάφτηκε με αίμα από Χούλιγκανς

Με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια βίας του Σαββάτου, θυμόμαστε τους νεκρούς, τους τραυματίες και τις κυρώσεις που είχε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Main Image x2 Watermark 10 βία στα γήπεδα, Μαργκαρετ Θατσερ, Χέιζελ, Χουλιγκανισμός

Η βία στα γήπεδα, έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και την περιουσία, τόσο των πολιτών, όσο και της χώρας μας. Οπαδοί, αθλητές και διαιτητές χάνουν τον έλεγχο βιαιοπραγώντας με μίσος αδικαιολόγητο. Οι οπαδοί των ομάδων πολύ συχνά τιμωρούνται από τις ομοσπονδίες και δεν μπορούν να παρευρεθούν στο γήπεδο για να δουν την ομάδα τους. Όλα αυτά τα γεγονότα αποτρέπουν πολλούς φιλάθλους απ’ το να πηγαίνουν στα γήπεδα με αποτέλεσμα να βλέπουμε γήπεδα με λίγο κόσμο, το οποίο γεγονός είναι κακό θέαμα και δυσφημίζει το ποδόσφαιρο. Η συμπεριφορά αυτή δεν λαμβάνει χώρα μόνο σε μεγάλες διοργανώσεις αλλά και σε μικρότερους αγώνες όπως ήταν ο Αγώνας Β’ Κατηγορίας, της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου με την Ομόνοια 29ης Μαΐου.

Με αφορμή τα επεισόδια του Σαββάτου θυμόμαστε…

29 Μαΐου 1985 και το στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλες ήταν γεμάτο από οπαδούς της Λίβερπουλ και της Γιουβεντους, οι οποίες θα αγωνίζονταν σε έναν πολυαναμενόμενο αγώνα για τον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

Ο τοίχος

Το μοιραίο έγινε μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα όταν , οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φιλάθλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, ενώ πολλά άτομα αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά, γράφοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

heysel2 βία στα γήπεδα, Μαργκαρετ Θατσερ, Χέιζελ, Χουλιγκανισμός

000 arp4147767 βία στα γήπεδα, Μαργκαρετ Θατσερ, Χέιζελ, Χουλιγκανισμός

Τα θύματα

39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν. Το παιχνίδι τελικά διεξήχθη, παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία.

Οι εθνικότητες των 39 οπαδών που έχασαν τη ζωή τους ήταν: 32 Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός.

Η Τραγωδία του Χέιζελ ήταν μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες.

βία στα γήπεδα, Μαργκαρετ Θατσερ, Χέιζελ, Χουλιγκανισμός

000 arp4152915 βία στα γήπεδα, Μαργκαρετ Θατσερ, Χέιζελ, Χουλιγκανισμός
Rescuers attend 29 May 1985 victims at the scene of riots in Heysel football stadium in Brussels after thirty-nine Juventus football fans died during rioting at the European Cup Final in Brussels. The tragedy occured when a wall collapsed in the stadium and crushed Juventus fans as they tried to escape Liverpool supporters. The two sets of supporters had spent the day drinking in the Belgian city and had arrived at the Heysel stadium waving flags and chanting. Shortly before kick off the atmosphere turned violent and Liverpool supporters stampeded through a thin line of police towards the rival fans. As the Juventus fans retreated a wall collapsed under the pressure and fans were crushed and trampled to death in the panic. AFP PHOTO DOMINIQUE FAGET

Αγωνιστικές συνέπειες

Η βία στα γήπεδα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Είναι η συνέχεια της βίας εκτός γηπέδων. Το να πεις πως θα εξαλείψω τον χουλιγκανισμό, είναι εξίσου ουτοπικό με το να πεις πως θα σταματήσεις τη βία στην κοινωνία.
Η “Σιδηρά Κυρία”, Μάργκαρετ Θάτσερ δεν είναι λίγες οι φορές που μνημονεύεται για την ακραία στάση που τήρησε αναφορικά με την πάταξη του χουλιγκανισμού στη Γηραιά Αλβιόνα.

Τότε, αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητα της, προτείνοντας τιμωρία αποκλεισμού πέντε ετών για κάθε αγγλική ομάδα από τις διοργανώσεις της UEFΑ και επιπλέον μέτρα προκειμένου να εκλείψει κάθε μορφή χουλιγκανισμού στο “Νησί”. Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επικύρωσε τις εισηγήσεις της τότε Αγγλίδας πρωθυπουργού προλαβαίνοντας ουσιαστικά τον πέλεκυ της UEFA. Πρέπει να πατάξουμε τον χουλιγκανισμό και θα διαβούμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα” είχε πει η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Νόμοι που εισήχθησαν κατά του χουλιγκανισμού κυρίως μετά τα επεισόδια στο EURO το 2οοο

Δανία: Όσοι μετέχουν σε επεισόδια δεν ξαναμπαίνουν στη χώρα.

Αγγλία: Όσοι Άγγλοι έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα. Ισχύει από το 1999.

Γαλλία: Από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998 επιτράπηκαν δια νόμου οι ομαδικές συλλήψεις οπαδών, αλλά δεν προβλέπονται περιοριστικά μέτρα.

Γερμανία: Η πιο αυστηρή νομοθεσία της Ευρώπης «προσφέρει» μια μεγάλη σειρά ποινών στους δικαστές, ανάμεσα στις οποίες και η κατάσχεση διαβατηρίων και αστυνομικών ταυτοτήτων.

Με πληροφορίες από το egklimakaitimoria.weebly.com