Τζόκοβιτς: Διατεθειμένος να θυσιάσει τίτλους προκειμένου να μην εμβολιαστεί

Τί δηλώνει ο Τζόκοβιτς στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη μετά από την απέλαση από την Αυστραλία

imagew 12 4

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε πως προτιμά να χάσει τίτλους σε μελλοντικά γκραν σλαμ τένις παρά να εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Σε συνέντευξη στην τηλεόραση του BBC που θα προβληθεί το βράδυ της Τρίτης, ο Νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη Σέρβος πρωταθλητής του τένις με τους 20 τίτλους σε γκραν σλαμ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να συνδέεται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, αλλά υπερασπίζεται το ατομικό δικαίωμα του καθενός να επιλέγει.

Στο ερώτημα αν θα θυσίαζε τη συμμετοχή του στο Γουίμπλεντον και στο Ρολάν Γκαρός αν πρέπει να είναι εμβολιασμένος, απαντά καταφατικά: «Ναι, αυτό είναι το τίμημα που είμαι πρόθυμος να πληρώσω».

Προσθέτει ότι ποτέ δεν ήταν κατά των εμβολιασμών, αλλά ότι πάντα υποστήριζε την ελευθερία του καθενός να επιλέγει «τι θα βάζει στο σώμα του». Λέει ότι ανέκαθεν ήταν μελετητής της ευεξίας, της ευζωίας, της υγείας, της διατροφής και πως η απόφαση να μην εμβολιαστεί έχει εν μέρει καθοριστεί από τον θετικό αντίκτυπο στην αθλητική του απόδοση από συνειδητές αλλαγές στη διατροφή και στον ύπνο του.

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη μετά από την απέλαση από την Αυστραλία, όπου δεν του επετράπη να αγωνιστεί στο Όπεν, ο Νόβακ Τζόκοβιτς λέει ότι πράγματι είχε πιστοποιητικό εξαίρεσης από το εμβόλιο λόγω πρόσφατης ανάρρωσης από τον κορωνοϊό.

Τονίζει επίσης ότι δεν απελάθηκε λόγω του μη εμβολιασμού του ή λόγω του «μη εσκεμμένου» λάθους στη συμπλήρωσης της βίζας του, αλλά επειδή ο Αυστραλός Υπουργός Μετανάστευσης έκρινε ότι η συμμετοχή του στο τουρνουά θα μπορούσε να δημιουργήσει «κοινωνική αναταραχή» και να ενθάρρυνε το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Δηλώνει, εξάλλου, ότι κρατά «ανοιχτό μυαλό» ως προς την πιθανότητα εμβολιασμού του κατά του κορωνοϊού στο μέλλον, αν και σημειώνει ότι ελπίζει σε αλλαγή των κανόνων για τη συμμετοχή σε μεγάλα τουρνουά, καθώς ελπίζει να μπορεί να αγωνίζεται «για πολλά ακόμα χρόνια».