ΒΙΝΤΕΟ: Ιρανές ηθοποιοί χωρίς μαντίλα στηρίζουν τις διαδηλώσεις

Μία δεκάδα ιρανές ηθοποιοί που δεν φορούσαν μαντίλα συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις στο Ιράν

CF2FBFA7 8E5D 4327 9A98 E7B05E45DDBC

Μία δεκάδα ιρανές ηθοποιοί που δεν φορούσαν μαντίλα συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις στο Ιράν, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μικρή αυτή συγκέντρωση είναι η τελευταία εκδήλωση διαμαρτυρίας ιρανών καλλιτεχνών που συντάσσονται με το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλει στις Ιρανές να είναι καλυμμένες.

Το μικρής διάρκεια βίντεο δείχνει την σκηνοθέτρια και ηθοποιό Σοχέιλα Γκολεστάνι να περπατά σε πάρκο με γυμνό το κεφάλι, να σταματά στα πόδια σκάλας και να κοιτάζει την κάμερα. Συνοδεύεται από οκτώ ακόμη γυναίκες και τέσσερις άνδρες, που παίρνουν την ίδια πόζα χωρίς να λένε λέξη.

Ο ακριβής τόπος δεν είναι εμφανής.

Η Σοχέιλα Γκολεστάνι ανάρτησε το βίντεο στον λογαριασμό της στο Instagram αργά το βράδυ της Κυριακής και έγραψε: «η παράσταση τελείωσε και η αλήθεια αποκαλύφθηκε. Οι αληθινοί μας ήρωες είναι οι ανώνυμοι».

Το βίντεο αναρτήθηκε επίσης από τον σκηνοθέτη Χαμίντ Πουραζάρι, ο οποίο ήταν επίσης παρών στο πάρκο. Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν ηθοποιοί, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Iran Wire, με έδρα το Λονδίνο.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, πολλοί ιρανοί καλλιτέχνες έχουν αψηφήσει το ιρανικό καθεστώς αφαιρώντας την μαντίλα.

Ανάμεσά τους, η ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντοόστι, η οποία δήλωσε ότι πρόθεσή της είναι να παραμείνει πάση θυσία στην χώρα της.

Δύο ακόμη διάσημες ηθοποιοί, η Χενγκαμέχ Γαζιάνι και η Καταγιούν Ριάχι, έχουν συλληφθεί για την υποστήριξή τους προς το κίνημα αμφισβήτησης. Η Χενγκαμέχ Γαζιάνι συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προσωπικότητες του ιρανικού σινεμά που βρίσκονται στην φυλακή περιλαμβάνονται ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ και ο Τζαφάρ Παναχί, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ