Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων από την «ινδική» μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία, προκύπτουν από τα στοιχεία του Ιουνίου που έχει συλλέξει το Public Health England: Μεταξύ άλλων, είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός με μία δόση δεν προστατεύει τους ανθρώπους άνω των 50 από τη νόσηση, ενώ αντίθετα στις ηλικίες κάτω των 50 ετών προκύπτει βαθμός προστασίας περί το 45%, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη «χτυπά» κυρίως τις μικρότερες ηλικίες.
Το ποσοστό του πληθυσμού της Βρετανίας άνω των 50 ετων, είναι 33.6%, ενώ το ποσοστό εμβολιασμένων, έστω με μία δόση εμβολίου, είναι συνολικά 64% και σε ό,τι αφορά τους άνω των 50, φθάνει το 91,4%, ενώ στους κάτω των 50 ετών, πέφτει στο 50,3%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 21ης Ιουνίου, στη Βρετανία είχαν καταγραφεί 92.029 κρούσματα παραλλαγής Δέλτα με 117 θανάτους, πράγμα που σημαίνει θνητότητα 0,1%.
Πρώτη παρατήρηση: Μόνο το 10,5% των κρουσμάτων (9671 κρούσματα) είναι άνω των 50 ετών, τη στιγμή που σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκει το 33,6% του βρετανικού πληθυσμού. Ωστόσο, δεν είναι αληθές ότι αυτή η υποαντιπροσώπευση είναι αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων (91,4%) σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Δεύτερη παρατήρηση: Η κατανομή των κρουσμάτων στους μεγαλύτερους των 50 ετών μεταξύ εμβολιασμένων και μη είναι : 90% εμβολιασμένοι και 10% μη εμβολιασμένοι. Εν ολίγοις, ο εμβολιασμός «με τουλάχιστον μία δόση» δεν φαίνεται να περιορίζει την πιθανότητα να νοσήσει κάποιο άτομο μεγαλύτερο των 50 ετών.
Αντίθετα, στους κάτω των 50 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων που νόσησαν είναι σαφώς μικρότερο από το 50.3% του ποσοστού των εμβολιασμένων στην συγκεκριμένη ομάδα. Επομένως, στους κάτω των 50 ετών, ο εμβολιασμός με «τουλάχιστον μία δόση», προστατεύει από νόσηση κατά 45%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Εκεί που υπάρχει σαφής διαφορά στους άνω των 50, είναι στη θνητότητα,
η οποία στους ανεμβολίαστους φθάνει το 3.9% ενώ στους εμβολιασμένους είναι 0.8% και στους κάτω των 50 ετών οι αριθμοί είναι έτσι και αλλιώς πολύ μικροί.
Η παραλλαγή Δέλτα στη Μ. Βρετανία έχει εξαπλωθεί κυρίως στις μικρότερες ηλικίες – κάτω των 50 ετών. Ο εμβολιασμός συνολικά στη Μ. Βρετανία, όπου ακολουθείται η πολιτική της «πρώτης δόσης» παρέχει μόνον μερική προστασία από τη νόσηση και αυτός είναι ο λόγος που τα κρούσματα είναι αυξημένα.
Η χαμηλή συνολική θνητότητα οφείλεται σε δυο παράγοντες: Ο πρώτος είναι η χαμηλή θνητότητα της παραλλαγής Δέλτα στους κάτω των 50 ετών, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό και δεύτερον, η μικρή διείσδυση στα άτομα άνω των 50 ετών, που θεωρούνται πιο ευάλωτα, λόγω και ενδεχόμενων άλλων προβλημάτων υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, η θνητότητα είναι πιθανόν να αυξηθεί, όχι όμως δραματικά, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών άνω των 50 ετών είναι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών, που είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη θνητότητα (3.9%), αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% του πληθυσμού…
Πηγή: Protothema.gr