210 πίνακες Ε/κ καλλιτεχνών από την Αμμόχωστο θα μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές

Αμμόχωστος Αμμόχωστος, τουρκική εισβολή

Το θέμα του χώρου όπου θα μεταφερθούν οι 210 πίνακες ζωγραφικής Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών από την Αμμόχωστο ώστε να είναι ασφαλείς – που θα παραδοθούν στην ε/κ πλευρά στα πλαίσια των νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) – θα συζητήσει η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Συμπρόεδρος της Επιτροπής Ανδρούλλα Βασιλείου προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλη δουλειά. Πρώτα-πρώτα είναι το θέμα της ασφάλειας, να μεταφερθούν σε ένα ασφαλή τόπο στην δική μας πλευρά μέχρις ότου διαπιστωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι. Ναι μεν έχουμε τα ονόματα των ζωγράφων αλλά δεν ξέρουμε αν ο ζωγράφος τα πούλησε κάποιου άλλου διότι βρέθηκαν πάρα πολλοί πίνακες και σε ιδιωτικές κατοικίες που σημαίνει ότι αγόρασαν τα έργα».

Για να διαπιστωθεί ο δικαιούχος, είπε η κ. Βασιλείου, θα είναι μια πολύ επίπονη δουλειά που πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο. «Κι αυτά είναι που θα συζητήσουμε στην επόμενη μας συνάντηση η Δικοινοτική Επιτροπή και με συμβουλή πάντοτε ενός έγκριτου νομικού για να μας βοηθήσει στην όλη διαδικασία».

Ερωτηθείσα αν έχει επιλεχθεί ο χώρος, ανέφερε ότι «είναι κάτι που θα συζητήσουμε και με την Κυβέρνηση και με τα Ηνωμένα Έθνη. Μια σκέψη που έγινε είναι να μας βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη διότι είναι θέμα ασφάλειας. Για να ασφαλίσεις αυτά τα έργα- ορισμένα από τα οποία είναι μεγάλης αξίας σημαίνει πολλά χρήματα. Τώρα ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει αυτά τα χρήματα… ή η Κυβέρνηση πρέπει να το κάμει ή τα Ηνωμένα Έθνη».

Η επόμενη συνάντηση της Δικοινοτικής Επιτροπής, ανέφερε η κ. Βασιλείου θα γίνει μεταξύ 12 και 15 Μαρτίου. «Θα συζητήσουμε, ώστε όλα τα μέλη της Επιτροπής, Ε/κ και Τ/κ να ενημερωθούν για αυτό το θέμα», σημείωσε.

Από την μια, είπε, πρέπει να δώσουμε όλες τις πληροφορίες στα μέλη της Επιτροπής και στην συνέχεια να ανταλλάξουμε απόψεις πώς θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες.

Σε ερώτηση πότε θα δοθούν οι πίνακες, είπε «νομίζω ότι εξαρτάται από εμάς, να βρούμε χώρο και να δούμε με ποιο τρόπο θα ασφαλιστούν οι πίνακες, διότι πλέον περνά στην δική μας την κατοχή και υποχρέωση. Πιστεύω ότι θα αποφασιστούν γρήγορα όλα αυτά».

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι αυτοί οι 210 πίνακες μεγάλης αξίας, είναι πίνακες που βρέθηκαν σε ιδιωτικές κατοικίες, σε πινακοθήκες και ατελιέ των ζωγράφων από διάφορους χώρους στην Αμμόχωστο.

«Υπήρχαν σπαρμένοι από εδώ και από εκεί και έδωσε εντολή ο κ. Ακιντζί, τους μάζεψαν όλους σε ένα χώρο, τους κατέγραψαν, τους φωτογράφισαν, τους τύλιξαν για να τους προστατέψουν», πρόσθεσε.

Οσον αφορά την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963, η κ. Βασιλείου είπε «αντιλαμβάνομαι ότι είναι από το αρχείο του ΡΙΚ από θεατρικές παραστάσεις στις οποίες ελάμβαναν μέρος Τουρκοκύπριοι από μουσικά συγκροτήματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ