Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα 33χρονος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας του 58χρονου Χριστάκη Σιακού, που διαπράχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, στην περιοχή Μονής.
Ο 33χρονος κτύπησε με το όχημα του τον 58χρονο, μετά από διαπληκτισμό και συμπλοκή, σε σχέση με αγοραπωλησία ναρκωτικών, στην παρουσία του 28χρονου γιου του θύματος.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος δεν επέφερε το θάνατο στο θύμα από παράνομη πράξη αλλά από παράνομη παράλειψη, που συνιστά υπαίτια αμέλεια, ενώ υπενθυμίζει ότι ο 33χρονος μετέβη στη Λεμεσό για να αγοράσει ναρκωτικά από το θύμα και τον γιό του, για το ποσό των 180 ευρώ.
Αντί ναρκωτικά, προσθέτει, του δόθηκε αλάτι Ιμαλαΐων, ενώ όταν αντιλήφθηκε ότι τον ξεγέλασαν, αυτός κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να πάρει πίσω το ποσό που κατέβαλε. Όταν ο γιος του θύματος αρνήθηκε, ακολούθησε συμπλοκή και σε κάποια στιγμή, ο κατηγορούμενος, αφού πήρε τα χρήματα, μπήκε στο αυτοκίνητο με σκοπό να διαφύγει από το μέρος, όμως το θύμα και ο γιος του τον εμπόδισαν.
Το δε θύμα, προστίθεται, κρατούσε επίμονα την πόρτα του οχήματος για να παραμείνει ανοικτή, ενώ το δεξί πόδι του κατηγορούμενου βρισκόταν εκτός αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να υποστεί τραυματισμούς από τα κτυπήματα της πόρτας.
Όταν κατάφερε να κλείσει την πόρτα, συνεχίζει η ανακοίνωση του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το θύμα να κινείται προς το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, χωρίς όμως να γνωρίζει σε ποιο σημείο ακριβώς βρισκόταν, αφού ήταν σκοτεινά και τα φώτα του οχήματος σβηστά.
«Ο κατηγορούμενος παρέλειψε να ελέγξει το δρόμο και το που βρισκόταν το θύμα, ελπίζοντας ότι θα προλάβαινε να διαφύγει», αναφέρει και προσθέτει πως «ξεκίνησε το όχημα του, πατώνας το πετάλ της βενζίνης στο τέρμα, με αποτέλεσμα να κτυπήσει το θύμα και να προκαλέσει το θάνατο του».
Το δικαστήριο αναφέρθηκε, επίσης, στη σοβαρότητα του αδικήματος, υποδεικνύοντας ότι αυτή δεν αντικατοπτρίζεται μόνο από την προβλεπόμενη από το νόμο ποινή αλλά και από τη θλιβερή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν ανησυχητικές διαστάσεις οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, ως αποτέλεσμα τροχαίων δυστυχημάτων.
«Έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα και κατάντησαν κοινωνική μάστιγα, γεγονός που καθιστά το στοιχείο της αποτροπής εντονότερο στην επιλογή της ποινής», σημειώνει το δικαστήριο , το οποίο θεωρεί αδιανόητο να μην υπάρχει ενεργός συμμετοχή της δικαιοσύνης στον καθημερινό αγώνα που γίνεται για την καταπολέμηση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η απώλεια ανθρώπινων ζώων, οι υλικές ζημιές, οι σοβαροί τραυματισμοί και οι αναπηρίες ανθρώπων, ως αποτέλεσμα των τροχαίων δυστυχημάτων «αποτελούν χαίνουσα πληγής της κοινωνίας μας».
Η κατάσταση αυτή, προσθέτει, δυστυχώς συνεχίζεται γιατί προφανώς μερικοί ασυνείδητοι οδηγοί δεν θέλουν να συνετιστούν αλλά ούτε και να αντιληφθούν πως, για την απάμβλυνση του θλιβερού φαινομένου, απαιτείται συνεχής προσπάθεια για συνετή οδήγηση και σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τους δρόμους.
Περαιτέρω, στην απόφαση του επισήμανε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν παρέχει εξουσία στο δικαστήριο όταν καταδικάζει πρόσωπο για «τη σοβαρότερη μορφή αμέλειας, που δεν είναι άλλη από αυτή του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα, να στερήσει τον αδικοπραγούντα από του να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης, ενώ για τα λιγότερο σοβαρότερα αδικήματα αμέλειας, προβλέπεται τέτοια εξουσία».
Κατά την επιμέτρηση της ποινής, το δικαστήριο συνυπολόγισε, μεταξύ άλλων παραγόντων, την άμεση παραδοχή του κατηγορούμενου, το λευκό ποινικό του μητρώο, τη συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές, τις προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις, ως επίσης, την πίεση που τον οδήγησε στην αμελή του συμπεριφορά, η οποία ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια.