84 χιλιάδες Τ/κ με δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές – Τι ισχύει

Γύρω στις 84 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι αναμένεται να έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 

1 Copy Copy 109

Γύρω στις 84 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι αναμένεται να έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η Offsite News από την υπηρεσία Εκλογών. Συγκεκριμένα οι Ευρωεκλογές είναι η μοναδική εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο στην οποία από το 2014 έχουν δικαίωμα ψήφου και Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας και διαμένουν στα Κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με την νομοθεσία για τις Ευρωεκλογές υπάρχει Ειδικός Εκλογικός Κατάλογος στον οποίο οι πολίτες της Δημοκρατίας που διαμένουν στα κατεχόμενα και έχουν ήδη συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το 18ο έτος της ηλικίας τους και κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας εγγράφονται αυτόματα σε ειδικό κατάλογο και ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν σε ειδικά εκλογικά κέντρα που λειτουργούν. 

Σε αντίθεση μάλιστα με τους υπόλοιπους εκλογείς οι Τουρκοκύπριοι δεν κατανέμονται σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα και μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε ειδικό εκλογικό κέντρο και προς αποφυγή της διπλής ψήφου στα κέντρα αυτά χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός εκλογικός κατάλογος. 

Συγκεκριμένα σε ειδικά εκλογικά κέντρα βάσει της πληροφόρησης από την υπηρεσία εκλογών αναμένεται να έχουν πέραν των 83 χιλιάδων Τουρκοκύπριοι.

Την ίδια ώρα δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές όπως και στις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν ακόμα 730 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και είναι κατανεμημένοι στα εκλογικά κέντρα. 

Σημειώνεται πάντως ότι τις τελευταίες μέρες εξαιτίας και της συζήτησης στην επιτροπή Εσωτερικών για τροποποιητικό νομοσχέδιο για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών εισήγηση να φύγει η πρόνοια στην νομοθεσία ότι κατά την ώρα προσέλευσης τους στα εκλογικά κέντρα οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στα Κατεχόμενα να υποχρεούνται να συμπληρώσουν μία επιπρόσθετη υπεύθυνη δήλωση για την διεύθυνση διαμονής τους. 

Μετά πάντως από αντιδράσεις κομμάτων το υπουργείο Εσωτερικών δεν αφαίρεσε τελικά την συγκεκριμένη πρόνοια κάτι που έφερε την αντίδραση του ΑΚΕΛ το οποίο υποστήριξε ότι με αυτή την πρακτική δημιουργούνται ουρές και πολλοί φεύγουν χωρίς να ψηφίσουν. 

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών και η υπηρεσία Εκλογών ζήτησε από την Βουλή να ψηφίσει τον εναρμονιστικό νόμο η ψήφιση του οποίου αναβλήθηκε δύο φορές από την Ολομέλεια καθώς από τα Κράτη μέλη της ΕΕ μόνο η Κύπρο και η Ισπανία δεν έχουν προχωρήσει με την ψήφιση του. 

Στέλιος Στυλιανού/ OFFSITE.NEWS