Αέρας ελευθερίας από σήμερα: Σε εφαρμογή 11 νέες χαλαρώσεις

Νέες ουσιαστικές χαλαρώσεις από σήμερα - «Τέλος» η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

MASKA TELOS EXO

Αέρα ελευθερίας αναπνέουν από σήμερα οι πολίτες καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή 11 νέες χαλαρώσεις.

Συγκεκριμένα, από σήμερα οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους αποτελούν παρελθόν, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση τους.

Καταργήθηκε και η επίδειξη SafePass από εργαζόμενους στις εργασίες τους, εξαιρουμένων βέβαια των ατόμων που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

Οι πολίτες μπορούν να εισέρχονται χωρίς safePass σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό, όπως επίσης σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

Σε εφαρμογή νέα πρωτόκολλα για κρούσματα

Από σήμερα τα θετικά περιστατικά είναι εφικτό να αποδεσμεύονται κατά την έβδομη ημέρα αυτοπεριορισμού χωρίς κάποιο επιπρόσθετο τεστ, ενώ όσον αφορά στις επαφές, η περίοδος αυτοπεριορισμού από επτά ημέρες μειώνεται σε πέντε ενώ θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή.

Παράλληλα, μειώνεται και η χρονική περίοδος του test to stay στις 5 ημέρες, ενώ επεκτείνεται και στις εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες.

Άναψε το πράσινο φως για επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια

Μετά από αρκετοί καιρό, επιστρέφει και το επισκεπτήριο σε ασθενείς, νοουμένου πως εισέρχεται ένα άτομο τη φορά και παρουσιάζει αρνητικό αποτέλεσμα 24ωρών.

Τέλος από σήμερα και στην υποχρεωτική τηλεργασία, ενώ αυξάνεται στο 100% και η χωρητικότητας σε θέατρα και κινηματογράφους. Την ίδια ώρα, από σήμερα επιτρέπεται και η διοργάνωση κατασκηνώσεων.

4η δόση για τους άνω των 70 ετών

Μετά τους ογδοντάρηδες σειρά για την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πήραν από σήμερα τα άτομα άνω των εβδομήντα ετών. Δικαίωμα για την δεύτερη ενισχυτική δόση έχουν επίσης τα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από την λήψη της 3ης δόσης.

Να τονίσουμε πως η 4η δόση είναι προαιρετική και δεν επηρεάζει το safepass.

Περισσότερα για τις νέες χαλαρώσεις και τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας ΕΔΩ.