Αυτές είναι οι θέσεις που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στην Γενεύη (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Έγγραφο το οποίο επαναβεβαιώνει την θέση της περί λύσης δύο κρατών κατέθεσε η τ/κ πλευρά

819A1405 DACA 4CCE AF44 3ECD74A5079C Γενεύη, Τατάρ
Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. // Informal five-party Summit on the Cyprus issue Palais des Nations, Geneva, Switzerland Opening remarks by the UN Secretary General, Mr António Guterres, the Leaders of the two communities and the Ministers of Foreign Affairs of the three guarantor countries.
Έγγραφο το οποίο επαναβεβαιώνει την θέση της περί λύσης δύο κρατών κατέθεσε η τ/κ πλευρά, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και στην Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Εθνών.
Το έγγραφο δεν διαφοροποιείται ποσώς από τη θέση που εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης και κατά την διάρκεια των δηλώσεών του μετά το πέρας της Ολομέλειας, ούτε από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο έγγραφο καταγράφονται τα έξι σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να βασιστεί η τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών.

Δείτε τα σημεία:

  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει μια πρωτοβουλία ούτως ώστε το ΣΑ να υιοθετήσει ένα ψήφισμα-απόφαση στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα διαμορφώσει τη νέα βάση για την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.
  • Εφόσον διασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών οι πιο πάνω διευθετήσεις θα μπουν σε διαπραγματεύσεις με χρονοδιαγράμματα σ’ αυτή την νέα βάση υπό την εποπτεία του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας για συνεργασία.
  • Οι διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο έγγραφο, θα δώσουν έμφαση στις μελλοντικές σχέσεις των δύο ανεξάρτητων κρατών σε θέματα περιουσιακού, ασφάλειας, συνοριακών διευθετήσεων καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.
  • Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα υποστηρίζονται από την Τουρκία, την Βρετανία και την  Ελλάδα καθώς επίσης και από την ΕΕ ως παρατηρητή, εάν αυτό κριθεί  αναγκαίο
  •  Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα δύο κράτη θα πρέπει να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν
  • Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα τεθεί προς έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.
160896e6f76db9 Γενεύη, Τατάρ
Πηγή: Sigmalive