Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 22T160920.764 Σχολεία

Σε πολύ μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται το θέμα των σχολείων, καθώς εκ των πραγμάτων με την χαλάρωση μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί από την πρώτη Φεβρουαρίου, θα μπουν πλέον στην εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι αρμόδιοι και άλλοι παράγοντες πέραν των καθαρά επιδημιολογικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Οmega, με ασφαλείς πληροφορίες από την επιδημιολογική ομάδα που τη Δευτέρα θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για οριστικοποίηση των εισηγήσεων της σε σχέση με τη χαλάρωση, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή σε επιδημιολογικό επίπεδο θα ήταν επικίνδυνο το άνοιγμα των σχολείων.  Ως εκ  τούτου, με καθαρά επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από την επιδημιολογική ομάδα, η εισήγηση τους  θα είναι όπως τα σχολεία παραμείνουν κλειστά, μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο προβληματισμός της επιδημιολογικής ομάδας εντείνεται και από το νέο στέλεχος του ιού το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό και στα παιδιά, τα οποία αν και συμπωματικά στην πλειοψηφία τους μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, εάν κολλήσουν στους μεγαλύτερους. Η ανησυχία των επιδημιολόγων από το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων εντείνεται και από τις  γενικές κατευθύνσεις που έρχονται και από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ που όχι μόνο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά χαρακτηρίζουν και «επιδημιολογική βόμβα» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πέραν όμως από την καθαρά επιδημιολογική εικόνα, και οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι αντιλαμβάνονται πως εκ των πραγμάτων η εισήγηση τους για τα σχολεία θα μπει στη ζυγαριά και των άλλων παραγόντων που έχουν να κάνουν με ολόκληρή την κοινωνία και την κοινωνία.

Για παράδειγμα πώς θα μπορούν με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου να παραμείνουν παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης στο σπίτι ή ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους τελειόφοιτους εάν παραταθεί για ακόμη δεκαπέντε μέρες η μη φυσική παρουσία τους στις τάξεις.

ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Omega από την επιδημιολογική ομάδα το επικρατέστερο σενάριο είναι μεν να τύχει υιοθέτησης η γενική άποψη  πως τα παιδιά θα μείνουν μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου στο σπίτι συνεχίζοντας την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά να ληφθούν διαφορετικές αποφάσεις για τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων και αυτών των τελειόφοιτων.

Ως εκ τούτου αυτό που αναμένεται να γίνει είναι Γυμνάσια, πρώτη και Δευτέρα Λυκείου να παραμείνουν για ακόμη δεκαπέντε ημέρες στο σπίτι και να επιστρέψουν στις τάξεις τα Δημοτικά και οι τελειόφοιτοι.

Ειδικά για την δημοτική εκπαίδευση, πέραν από την πρακτική ανάγκη που προκύπτει για τη φύλαξη των παιδιών όταν οι γονείς τους επιστρέψουν στις εργασίες τους,  προς την επιστροφή τους στις τάξεις συντείνει και η επιδημιολογική αξιολόγηση ότι μπορεί μεν τα μικρά παιδιά να κολλούν αλλά δεν είναι τόσο μεταδοτικά όσο τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μπάλα στον Προδρόμου

Καθοριστικό πάντως ρόλο, πέραν από τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, θα διαδραματίσει και η στάση που θα τηρήσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας το οποίο εκ των πραγμάτων πέφτει και το βάρος της τελικής εισήγησης που θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.