Αυτό είναι το κατώτατο όριο των επιδομάτων

Coronavirus

Στα €360 έχει καθοριστεί το κατώτατο ποσό για το ειδικό ανεργιακό επίδομα, για το ειδικό επίδομα ασθενείας και για τα επιδόματα που παραχωρούνται στους εργαζόμενους λόγω της μερικής ή της πλήρους αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά το κατώτατο όριο του επιδόματος αντιστοιχεί στο ύψος της κατώτατης σύνταξης, ενώ η οροφή στα επιδόματα είναι τα €1.214 τον μήνα. Από την άλλη, στους αυτοεργοδοτούμενους το κατώτατο όριο είναι €300 και το ανώτατο ποσό είναι τα €900. Τα πιο πάνω μέτρα με τα κατώτατα όρια των επιδομάτων, περιλαμβάνονται στα δέκα διορθωτικά μέτρα, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, για στήριξη των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως για την καταβολή των επιδομάτων λαμβάνονται υπόψη ο ψηλότερος μισθός μεταξύ του μέσου όρου του 2018 και αυτού του Ιανουαρίου του 2020. Συγκεκριμένα, στη βάση της σύγκρισης των δύο πιο πάνω δεδομένων, θα παραχωρείται το 60% των ψηλότερων ασφαλιστέων αποδοχών. Βάσει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όσοι έλαβαν μειωμένα επιδόματα, τότε θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές πληρωμές.

Επίσης, αποφασίστηκε να ενταχθούν στα κυβερνητικά σχέδια νέες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας που είχαν εξαιρεθεί από τις 13/4/20 μέχρι 12/6/20. Πρόκειται για ασφαλιστές, οδοντοτεχνίτες, φυσιοθεραπευτές, κτηνιάτρους, παρασκευές γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και ορισμένες ειδικότητες γιατρών οι οποίοι υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας.

Στα πρόσθετα μέτρα στήριξης είχε αποφασιστεί να εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο για τους εργαζόμενους που για πρώτη φορά άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2020, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα δηλωθούν από τους εργοδότες τους.

Εξάλλου στα σχέδια θα μπορούν να ενταχθούν και πρόσωπα άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται. Επιπρόσθετα, για όσους άνεργους έχει ολοκληρωθεί η περίοδος λήψης των ανεργιακών επιδομάτων, θα μπορούν να ενταχθούν στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας, λαμβάνοντας το ειδικό ανεργιακό επίδομα. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού θα επιχορηγούνται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το εάν είναι γενικοί διευθυντές ή διευθυντές μέτοχοι, για μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 εργαζόμενους και στο Σχέδιο Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης.

Πηγή: Philenews