Αυτοί είναι οι τέσσερις Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes

Στη λίστα εντοπίζονται τέσσερις Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι

41BC2A1B E3A4 4001 B67A CCECC03A86D3

Δεν ήταν μια ευνοϊκή χρονιά για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Εν μέσω πολέμου, πανδημίας και υποτονικών αγορών, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 87, ενώ η αξία τους συρρικνώθηκε κατά 400 δισ. δολάρια σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Η αθροιστική αξία των 2.668 μελών της φετινής λίστας αγγίζει τα 12,7 τρισ. δολάρια.

Παρολ’αυτά, συνολικά 236 νέα πρόσωπα εισήλθαν στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων το περασμένο έτος, όπως το αστέρι της ποπ Rihanna, ο σκηνοθέτης του Lord of the Rings Peter Jackson αλλά και ο venture capitalist Josh Kushner.

Η λίστα καταγράφει και 329 απώλειες, με μεγάλο χαμένο τη Ρωσία η οποία μετρά 34 «απουσίες» σε σχέση με τη λίστα του 2021, στον απόηχο της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Στη λίστα εντοπίζονται τέσσερις Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι:

Ο νορβηγικής καταγωγής, με κυπριακή υπηκοότητα, John Fredriksen είναι ο 158ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που ανέρχεται στα 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέραν από τις δραστηριότητες του στη ναυτιλία και στον τομέα των υδρογονανθράκων, διατηρεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο ενώ πρόσφατα επένδυσε $350 εκατ. στην Norwegian Air.

Στη θέση 687 βρίσκεται ο ισραηλινής καταγωγής,  Yakir Gabay, ο οποίος κατέχει το 10% της γερμανικής Aroundtown SA, εταιρείας που διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη. Είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και υπηκοότητας, ενώ διαμένει στο Λονδίνο. Η περιουσία του εκτιμάται στα $4,2 δισ.

Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βρίσκεται στη θέση 2448 µε περιουσία $1,1 δισ. Ο Στέλιος ίδρυσε την easyJet το 1995 μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία του πατέρα του. Τα αδέρφια του Κλέλια και Πόλις έχουν επίσης μεγάλα μερίδια στην αεροπορική εταιρεία. Τώρα διατηρεί την κυριότητα της ιδιωτικής εταιρείας της, easyGroup, με έδρα το Λονδίνο. Ο αδερφός του βρίσκεται στην τέταρτη θέση, αφού πέρα από το μερίδιο του στην easyJet, είναι επίσης ιδιοκτήτης της εταιρείας μεταφορών Polyar Tankers. Έχει επίσης επενδύσει σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, ιδιαίτερα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Νορβηγία.

Οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο

1) Έλον Μασκ 219 δισ. δολ.

Μετά από 4 χρόνια κυριαρχίας του Τζεφ Μπέζος στην κορυφή, υπάρχει καινούριο Νο 1. Το Forbes εκτιμά ότι ο 50χρονος Μασκ, CEO των Tesla και SpaceX αξίζει 48 δισ. δολάρια περισσότερα από τον Μπέζος, που ακολουθεί στη 2η θέση. Ακόμη και μετά την πώληση μετοχών της Tesla αξίας πολλών δισ. δολαρίων πέρυσι και την οφειλή υψηλών φόρων από τα κέρδη των πωλήσεων, η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά 68 δισ. δολάρια.

2) Τζεφ Μπέζος 171 δισ. δολ

Ο Μπέζος ίδρυσε τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon το 1994 σε ένα γκαράζ στο Σηάτλ. Αποχώρησε από CEO για να γίνει εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας τον Ιούλιο του 2021.

3) Μπερνάρ Αρνό & Οικογένεια 158 δισ. δολ.

Ο Αρνό επιβλέπει την «αυτοκρατορία» της LMHV με τα περίπου 70 brands μόδας και καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και Sephora.

4) Μπιλ Γκέιτς 129 δισ. δολ.

O Γκέιτς δημιούργησε την περιουσία του από την Microsoft, ωστόσο πλέον την αντλεί από διαφοροποιημένες πηγές, όπως οι επενδύσεις σε ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

5) Γουόρεν Μπάφετ 118 δισ. δολ.

Γνωστός και ως ο «Μάγος της Ομάχα», ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών.

6) Λάρι Πέιτζ 111 δισ. δολ.

Ο Πέιτζ αποχώρησε από CEO της Alphabet, μητρικής της Google, τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά παραμένει μέλος του δ.σ. και μέτοχος πλειοψηφίας.

7) Σεργκέι Μπριν 107 δισ. δολ.

Ο Μπριν αποχώρησε από Πρόεδρος της της Alphabet, μητρικής της Google, τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά παραμένει μέλος του δ.σ. και μεγαλομέτοχος.

8) Λάρι Ελισον 106 δισ. δολ.

Ο Έλισον είναι Πρόεδρος, επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής του γίγαντα λογισμικού Oracle, όπου ελέγχει μερίδιο περίπου 35%.

9) Στιβ Μπάλμερ 91,4 δισ. δολ.

Πρόκειται για τον πανίσχυρο πρώην CEO της Microsoft, ο οποίος βρισκόταν στο «τιμόνι» της από το 2000 έως το 2014

10) Μουκές Αμπάνι 90,7 δισ. δολ.

Διοικεί την αξίας 74 δισ. δολαρίων (έσοδα) Reliance Industries η οποία έχει συμφέροντα σε πετροχημικά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες και λιανική.