Αυξάνεται ή μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα;- Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

Στόχος να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή αλλά και η ελκυστικότητα για ξένες επενδύσεις στα πλαίσια της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης

1 2

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι αρμόδιοι φορείς σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής του φορολογητέου εισοδήματος στα πλαίσια της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αυτό εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο διεξάγει τη μελέτη για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο καθηγητής Γιώργος Συρίχας απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση την οποία ετοιμάζει το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου και την οποία θα παραδώσει στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να είναι έτοιμη σε δυο χρόνια.

Εισηγήσεις

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, εκ μέρους του πανεπιστημίου ο καθηγητής Γιώργος Συρίχας σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα καθορίσει τη νέα φορολογική πολιτική ούτε και θα λάβει αποφάσεις αλλά θα καταθέσει τις εισηγήσεις του και το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει στη συνέχεια. Ο κ. Συρίχας σημείωσε πάντως ότι στο θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων, οι εισηγήσεις θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος του χρόνου.

Ξένες επενδύσεις

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και κατά πόσο με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση αυτό θα διατηρηθεί, ο κ. Συρίχας σημείωσε ότι επιδίωξη είναι να διατηρηθεί αυτό το ελκυστικό περιβάλλον. Βέβαια, συμπλήρωσε, σε μια σύγχρονη οικονομία πρέπει να θέσουμε κάποιες προτεραιότητες ως προς το ποιες επενδύσεις θέλουμε και θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε.

Αφορολόγητο

Αναφορικά τώρα με το αφορολόγητο και κατά πόσο αυτό θα αυξηθεί ή θα μειωθεί, ο κ. Συρίχας απέφυγε να απαντήσει επισημαίνοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις. Για το αν θα υπάρξει μεταφορά πλούτου από αυτούς που έχουν σε εκείνους που τα χρειάζονται, ο κ. Συρίχας αρκέστηκε να επισημάνει ότι στόχος της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.