Αυξήσεις φωτιά σε χοιρινό και κοτόπουλο

Οι αυξήσεις στις τιμές του κρέατος αποτυπώνονται πλέον και στο Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή

1 48

Οι αυξήσεις στις τιμές του κρέατος αποτυπώνονται πλέον και στο Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή. Αυξήσεις που προκλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υπέρμετρα υψηλή τιμή που καταγράφουν οι ζωοτροφές από τη μια και το κόστος ενέργειας από την άλλη. Ο τομέας της κτηνοτροφίας που τίθεται σε κίνδυνο βιωσιμότητας έχει καταφέρει εν μέρει μέσω των αυξήσεων τιμών στα τελικά προϊόντα, να κερδίσει παράταση ζωής. Και από τη στιγμή που οι αριθμοί λένε την αλήθεια, χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους, που όχι μόνο δεν αύξησαν την τιμή του κρέατος, αλλά ούτε και του γάλακτος. 

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση τιμών ίδιων προϊόντων που καταγράφηκαν στις 13 Απριλίου 2022 και 9 Μαρτίου 2022, διαπιστώνονται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αυξήσεις στο χοιρινό κρέας μέχρι 14,4% και στο κοτόπουλο 16,5%. Αντίθετα, οι τιμές του κρέατος αμνοεριφίων και του βοδινού παραμένουν αναλλοίωτες. Η τιμή του χοιρινού λαπά με κόκαλο από €4,63 το κιλό πωλείται στα €5,22, η τιμή της χοιρινής μπριζόλας φιλέτο από 4,32 στα €4,89 το κιλό και η τιμή του χοιρινού κιμά από μερί πωλείται από €4,18 στα 4,78 το κιλό. Η τιμή στο κοτόπουλο ολόκληρο από €3,21 εκτοξεύτηκε στα €3,74 και η τιμή στο κοτόπουλο στήθος φιλέτο από €7,00 στα €7,84 το κιλό.

Ενόψει του Πάσχα η μέση τιμή στο κρέας αμνοεριφίων αυτή τη στιγμή είναι €8,39 το κιλό, η τιμή του βοδινού ψαχνό χωρίς κόκαλο στα €9,90 το κιλό και ο βοδινός κιμάς πωλείται στα €7,55.

Αυξήσεις παρουσιάζονται και στην τιμή των λαδιών σε ποσοστό μέχρι και 19,6%, όπως επίσης και ορισμένων ζυμαρικών μέχρι 14,2%.

Πήρε φόρα και δεν πέφτει η τιμή του κυλίνδρου υγραερίου των 10 κιλών όπου από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε 6 μήνες, από 13,13 έφθασε πλέον να πωλείται στα €16,34 ή αύξηση 24%.