Αυξήσεις στα τέλη των τραπεζών – Παρέμβαση της εποπτικής Αρχής

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αυθαιρεσίες των τραπεζών και ζητεί άρον άρον ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα και τον Υπουργό Οικονομικών.

visa mastercard creditcard1 ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, Αυξήσεις, Τράπεζες

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και τις θυελλώδεις αντιδράσεις από τις αυξήσεις στα τέλη των τραπεζών, η εποπτική Αρχή παρενέβη σήμερα ανακοινώνοντας ότι, θα διερευνήσει το θέμα.

Η έκβαση της έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας, θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα, που με βάση τη κείμενη νομοθεσία προβλέπουν παραπομπή έκθεσης στον Υπουργό Οικονομικών και έκδοση διατάγματος.

«Η Κεντρική Τράπεζα, θα μελετήσει το θέμα των αυξήσεων σε χρεώσεις των κυπριακών τραπεζών για το οποίο έγιναν αναφορές στον Τύπο και θα προβεί σε οποιεσδήποτε ενδεδειγμένες ενέργειες εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της».

Έντονες είναι και οι πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως της αντιπολίτευσης. Κάνει λόγο, για αυθαιρεσίες των τραπεζών και ζητεί άρον άρον ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα και τον Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους καταλόγους των τραπεζών, το ύψος των χρεώσεων, από την νέα χρονιά θα διαμορφωθεί ως εξής.

Φυσικά Πρόσωπα

Για φυσικά πρόσωπα, η χρέωση για τα έξοδα τήρησης τρεχούμενων λογαριασμών με όριο, είναι από €24 μέχρι €48.
Τα έξοδα τήρησης τρεχούμενων λογαριασμών χωρίς όριο είναι από €24 μέχρι €28, ενώ η χρέωση για τον λογαριασμό Ταμιευτηρίου φτάνει μέχρι τα 28 ευρώ.

Διαφορετικές θα είναι οι χρεώσεις για τις νομικές οντότητες.

Νομικές Οντότητες

Σε ετήσια βάση τα έξοδα τήρησης τρεχούμενων λογαριασμών με όριο αρχίζουν από 600 μέχρι 1000 ευρώ. Τα έξοδα τήρησης τρεχούμενων λογαριασμών χωρίς όριο για μικρές επιχειρήσεις 24 με 240 ευρώ, ενώ για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, 180 με 600 ευρώ.

Οι τράπεζες θα πρέπει να μαζέψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες και τα μισθολόγιά τους, αναφέρουν οικονομολόγοι και επιχειρηματίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ «Έχουμε παράπονα από μέλη μας για τις αυξήσεις. Αυτή την περίοδο είναι κάπως άκαιρη η απόφαση των τραπεζών».

Οι οικονομολόγοι Γιάννης Τελώνης και Ανδρέας Μιλιδώνης σε δηλώσεις τους στο ΣΙΓΜΑ ανέφεραν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, προκειμένου να αποφεύγονται και οι αυξήσεις στις χρεώσεις των πελατών.

Όλη η υπόθεση ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση, για το ολιγοπώλιο το οποίο επήλθε στο τραπεζικό τομέα μετά τη συρρίκνωσή του το 2013 και τις περιορισμένες δυνατότητες επιλογής των καταναλωτών να φύγουν από μία τράπεζα και να μεταφερθούν σε άλλη. Διαδικασία, η οποία βεβαίως, είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη στις πλείστες των περιπτώσεων.

Δείτε το ρεπορτάζ:

sigmalive.com