Ακραίες δικαιολογίες: Θα ερχόταν στην Αγία Νάπα για… εξομολόγηση

Coronavirus, Αστυνομία Κύπρου, δικαιολογίες πολιτών, καταγγελίες, Νέα Αμμοχώστου, παραβίαση διατάγματος

Τις πιο απίθανες δικαιολογίες σκαρφίζονται ορισμένοι πολίτες για να ξεγελάσουν είτε το σύστημα της κατ’ εξαίρεση έγκρισης άδειας, είτε την Αστυνομία. Πολλοί επικαλούνται ακραίες δικαιολογίες προκειμένου να μην πάρουν κλήση, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που την πάτησαν γιατί από συνήθεια περπατούν σε πάρκα ή παραλιακά μέτωπα, κάτι που απαγορεύεται.

Από το απόγευμα της 24ης Μαρτίου που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο διάταγμα που θέτει περιορισμούς στην μετακίνηση των πολιτών, άρχισαν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας στους δρόμους. Πέραν των 200 αστυνομικών βρίσκονται σε καίρια σημεία των πόλεων και των αυτοκινητόδρομων και προβαίνουν σε ελέγχους πεζών και οδηγών κατά πόσον τηρούν τις πρόνοιες του διατάγματος. Οι καταγγελίες τις δύο πρώτες μέρες έφτασαν τις 445, ωστόσο είναι ενδιαφέρον τί ακούνε οι αστυνομικοί από τους πολίτες ως δικαιολογίες γιατί βγήκαν εκτός της οικίας τους.

Αρκετοί καταγγέλθηκαν γιατί πιάστηκαν πεζοί ή να κινούνται με όχημα χωρίς να έχουν αποστείλει sms ή να κατέχουν τη σχετική βεβαίωση. Υπάρχουν αρκετοί που κατείχαν μεν βεβαίωση ή είχαν αποστείλει μήνυμα στο 8998, αλλά δεν έπεισαν λόγω της τοποθεσίας που εντοπίστηκαν. Συγκεκριμένα, προχθές ανακόπηκε πολίτης στην οδό Σανταρόζα στη Λευκωσία πεζός και ανέφερε ότι θα πήγαινε σε υπεραγορά στην Έγκωμη. Ο αστυνομικός δεν πείστηκε και τον κατάγγειλε. Επίσης, άλλος πολίτης έτρεχε στην οδό Κένεντι στη Λευκωσία, ενώ ο τόπος διαμονής του ήταν στην λεωφόρο Προδρόμου, οπόταν παραβίαζε τον όρο «γειτνιάζουσα περιοχή» και καταγγέλθηκε. Αρκετοί επικαλέστηκαν το γεγονός ότι τις πρώτες ώρες μπλόκαρε η υπηρεσία sms οπόταν βρήκαν την ευκαιρία να βγουν στους δρόμους, επικαλούμενοι το γεγονός ότι έστειλαν μήνυμα αλλά δεν πήραν απάντηση, οπόταν έκριναν ότι δικαιούνταν να κυκλοφορήσουν.

Εκεί που έγιναν μαζικές καταγγελίες πολιτών ήταν στα πάρκα. Σύμφωνα με το διάταγμα, απαγορεύεται η διακίνηση πεζών στα πάρκα. Ωστόσο, πολλοί είτε αψήφησαν το διάταγμα είτε λόγω άγνοιας βρέθηκαν να περπατούν στο Γραμμικό Πάρκο παρά τον Πεδιαίο ή έβγαλαν τους σκύλους τους βόλτα, με αποτέλεσμα να καταγγελθούν.

Ένα άλλο φαινόμενο που έχουν παρατηρήσει όσοι αστυνομικοί διενεργούν ελέγχους, είναι η… ξαφνική αύξηση των σκύλων στους δρόμους. Ενώ μια συνηθισμένη ημέρα δεν υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους που έβγαζε βόλτα τα τετράποδά του, τώρα αίφνης γέμισαν τα πεζοδρόμια ζευγάρια που έπαιρναν βόλτα τον σκύλο τους και αυτό μάλιστα μπορεί να γίνει και αρκετές φορές την ημέρα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο, ένα σκύλο να τον βγάλουν βόλτα όλα τα μέλη της οικογένειας, ενώ προηγουμένως αυτό δεν συνέβαινε.

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν και ακραίες περιπτώσεις, όπως η ανακοπή οδηγού στον αυτοκινητόδρομο που ανέφερε ότι έφυγε από τα Λατσιά και πήγαινε στην Αγία Νάπα για εξομολόγηση. Ή πολλοί τώρα, όπως μας αναφέρθηκε, «θυμήθηκαν» ότι έχουν χωράφια και πηγαίνουν για την φροντίδα τους.

Χθες ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας τις 445 καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε πολίτες που δεν συμμορφώθηκαν με το διάταγμα και συνέχισαν να κυκλοφορούν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είπε ότι όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης αφού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η εξώδικη ρύθμιση των παραβάσεων.

Την πρωτιά η Λευκωσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το τελευταίο 24ωρο, έγιναν συνολικά 123 καταγγελίες οδηγών και πεζών για παραβίαση του διατάγματος της Κυβέρνησης σε σχέση με την απαγόρευση των αχρείαστων διακινήσεων.

Στη Λευκωσία έγιναν 294 έλεγχοι σε οδηγούς και πεζούς και υπήρξαν 45 καταγγελίες, στη Λεμεσό έγιναν 338 έλεγχοι και 24 καταγγελίες, στη Λάρνακα έγιναν 326 έλεγχοι και 17 καταγγελίες, στην Πάφο έγιναν 130 έλεγχοι και 13 καταγγελίες, στην Αμμόχωστο έγιναν 256 έλεγχοι και 12 καταγγελίες και στη Μόρφου έγιναν 78 έλεγχοι, με καμία καταγγελία.

Από την Παρασκευή θα επιβάλλεται εξώδικο €150

Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο, ώστε όσοι παραβαίνουν τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο και τα σχετικά διατάγματα, να τους επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους €150. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, υπάρχει πλήρης ευχέρεια, αν κριθεί σκόπιμο από τα όργανα της τάξεως, να μην επιβληθεί το εξώδικο πρόστιμο και να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Σε τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα αντιμετωπίσει και ποινή φυλάκισης και ποινή προστίμου πολύ μεγαλύτερη από το εξώδικο πρόστιμο.

Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο με άλλο νομοσχέδιο που ενέκρινε, αύξησε την ποινή που μπορεί να επιβληθεί από τα δικαστήρια στις περιπτώσεις παραβιάσεως των διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου από τις 400 λίρες, στα €3.000. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι υποθέσεις αυτές εξαιρούνται από το μορατόριουμ των υποθέσεων που δεν θα εκδικάζονται, γι’ αυτό και θα καταχωρούνται και θα εκδικάζονται αμέσως. Τα δύο νομοσχέδια θα οδηγηθούν σήμερα στη Βουλή για ψήφιση.

Όσον αφορά τις καταγγελίες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, από τις 24 Μαρτίου 2020, στις 6:00 το απόγευμα, χρόνος που ξεκίνησε η εφαρμογή του διατάγματος της κυβέρνησης για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, μέχρι σήμερα, 26 Μαρτίου 2020, στις 7 το πρωί, διενεργήθηκαν 6.822 έλεγχοι και έγιναν 445 καταγγελίες οδηγών και πεζών για παράβαση του διατάγματος απαγόρευσης των αχρείαστων μετακινήσεων. Όσον αφορά στις παραβάσεις για τα διατάγματα που βρίσκονται σε ισχύ, από τις 11 Μαρτίου και μέχρι και χθες στις 6:00 το πρωί, διενεργήθηκαν παγκύπρια, συνολικά 20.510 έλεγχοι και έγιναν 46 καταγγελίες υποστατικών. Επίσης, από το Σάββατο 21 Μαρτίου, όπου και ο κ. Σαββίδης ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία, οι έλεγχοι υπερδιπλασιάστηκαν. Έτσι, από την 21η Μαρτίου 2020 έως και σήμερα, διενεργήθηκαν παγκύπρια 14.197 έλεγχοι σε υποστατικά και έγιναν 34 καταγγελίες. «Θέλω εκ νέου να μεταφέρω το μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας ότι, μένουμε στο σπίτι. Εάν δεν συμμορφωθούμε, θα αναγκαστούμε να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα, κάτι που θα ήθελε ο καθένας μας να αποφύγει», κατέληξε ο κ. υπουργός.

Πηγή: philenews