Στροφή της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας κάνει η μια χώρα μετά την άλλη, την ώρα που η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον δεν έχει σταματήσει. Οι σκληροί όπως χαρακτηρίζονται δείκτες, παραμένουν σε ποσοστά που δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό αλλά ούτε χαλάρωση.
Αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας. Όπως κάθε βδομάδα έτσι κι αύριο θα γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης ενώ από πλευράς επιδημιολόγων θα τεθούν ενώπιον του Υπουργού Υγείας και μέτρα που καλό θα ήταν να παρθούν τις επόμενες μέρες.
Η επιδημιολογική εικόνα
Μέχρι χθες, 30 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν στα κρατικά νοσηλευτήρια 211 ασθενείς με 74 απ’ αυτούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 2.61% την ώρα που η Κύπρος μετρά συνολικά 731 νεκρούς από την πανδημία. Συνολικά 253, 350 συμπολίτες μας νόσησαν με κορωνοϊό.
Αλλάζει και στην Κύπρο η στρατηγική;
Τον δρόμο του οδικού χάρτη στο παράδειγμα άλλων χωρών (όπως η Βρετανία) φαίνεται πως θέλουν να εφαρμόσουν στην Κύπρο. Όταν λέμε οδικός χάρτης εννοούμε μια παρουσίαση βήμα προς βήμα των μέτρων αποκλιμάκωσης σε ένα βάθος χρόνου.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η δρ.Ζωή Δωροθέα Πανά και ερωτηθείσα αν την Τρίτη, κατά τη συνάντηση της ΣΕΕ θα συζητηθούν οποιεσδήποτε πιθανές χαλαρώσεις, η κα. Πανά είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση που ενδεχομένως να χρειάζεται να ανασκοπήσουμε τα πρωτόκολλα, τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κύπρος μέσα στο πλαίσιο της ασφάλειας που οφείλουμε να έχουμε, δεδομένου ότι ακόμα διανύουμε ένα πανδημικό κύμα».
Οφείλουμε, ανέφερε, να κάνουμε μια συζήτηση επί του συνόλου και να δούμε τι μπορούμε να απλοποιήσουμε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε στον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ και από κοινού να βρούμε μια εναρμόνιση στο πλαίσιο αυτό.
Εντωμεταξύ κατά την αυριανή συνάντηση δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος και μέτρα που θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους όπως για παράδειγμα την είσοδο σε χώρους εστίασης με επίδειξη 24ωρου τεστ.