Αναχώρησε με αεροπορικό ασθενοφόρο για Αθήνα το 3χρονο παιδί

Αναχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου το αεροπορικό ασθενοφόρο που μεταφέρει στην Αθήνα το τρίχρονο παιδάκι που πάσχει από καρδιοπάθεια

161f51a689d7ee 7 Αθήνα, ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ, καρδιοπάθεια, τρίχρονο

Αναχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου το αεροπορικό ασθενοφόρο (αεράμπουλανς) που μεταφέρει στην Αθήνα το τρίχρονο παιδάκι που πάσχει από καρδιοπάθεια και χρειάζεται να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση.

Σε δηλώσεις της στην Κρατική Έκθεση, το Σάββατο, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, είπε ότι η αεράμπουλανς από την Ελλάδα είχε προσγειωθεί γύρω στο μεσημέρι στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, έγινε ανεφοδιασμός της και αναχώρησε με το παιδάκι.

Σε ερώτηση γιατί δεν μπορούσε να γίνει η επέμβαση στην Κύπρο, η κα. Γιαννάκη είπε ότι αυτά είναι πάρα πολύ εξειδικευμένα περιστατικά, τα οποία αυτά θέλουν μια ομάδα για να τα χειρουργήσει.

«Θα πήγαινε όπως ξέρατε στην Γερμανία. Τώρα πάει στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, το ‘Μητέρα’, στην Αθήνα, στον γιατρό, τον Γιώργο Σαρρή, ο οποίος είναι και Διευθυντής της έδρας της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής, στο ‘Μητέρα’, στην Ελλάδα, και είναι και Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοκαρδιοχειρουργών. Εμείς ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα είναι για το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού. Θα είμαστε σε μια επαφή με τον Γιώργο Σαρρή. Στη 13.30 αναχώρησε η αεράμπουλανς, θα προσγειωθεί στην Αθήνα, έχουμε κανονίσει και ένα ground ambulance [Σ.Σ. ασθενοφόρο], το οποίο θα πάρει και το παιδί και την μητέρα του και τον πατέρα του, για να πάνε στο Μητέρα, στην Αθήνα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που θέτει η Γερμανία για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ακόμα και αν πρόκειται για πολύ κρίσιμες περιπτώσεις, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας, η κα. Γιαννάκη είπε ότι χθες αναχώρησε από το Υπουργείο Υγείας, στις 21.00, διότι από την στιγμή την οποία κάθε κράτος έχει τους δικούς του κανόνες, «εμείς δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε και να πούμε, ξέρετε, εσείς μπορείτε να το βάλετε».

«Από τη στιγμή την οποία δεν έγινε αποδεκτό, εγώ έπρεπε να στραφώ σε άλλα κράτη για να μπορούν να δεχτούν το παιδί. Και τελικά, ήταν στις 19.50 που έγινε αποδεκτό από την Αθήνα και μείναμε εκεί για να βοηθήσουμε όλη τη διαδικασία» είπε και αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαδικασιών αυτών ώστε να μπορείς να φτάσεις τον τελικό στόχο για το καλώς νοούμενο συμφέρον του μωρού. «Είναι ένα μωρό, τριών χρονών από την Ρωσία, το οποίο διαμένει εδώ στην Κύπρο, και εμείς θέλαμε ως Υπουργείο να το βοηθήσουμε, όπως το ξανάβοηθήσαμε πριν ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κα. Γιαννάκη είπε ότι οι γονείς του τρίχρονου παιδιού εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξέλιξη. «Ελπίζω και εύχομαι να είναι ικανοποιημένοι, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Υγείας, κατέθεσε την ψυχή του για να τους βοηθήσει», σημείωσε.

Σε ερώτηση ποια είναι η κατάσταση του παιδιού, η κα. Γιαννάκη είπε ότι την είχαν ενημερώσει οι γιατροί στο Μακάρειο ότι ήταν σταθερή «και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες που θα πάει στο ‘Μητέρα’ στην Αθήνα».

Πηγή: ΚΥΠΕ