Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στις επικρίσεις σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον αγωγό EastMed, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη έξω από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως είναι «καιρός η αντιπολίτευση να ασκείται με βάση την εποικοδομητική κριτική και όχι τον μηδενισμό».
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι «ο EastMed αποτελούσε πάντοτε εργαλείο πρόκλησης προβλημάτων», ο Πρόεδρος απάντησε ότι «δεν νομίζω να είναι αυτό, που εννοούσε ο κ. Κασουλίδης, ούτε και είναι θέμα σχολιασμού των ενδεχόμενα προσωπικών απόψεων που κάποια στιγμή εξέφρασε».
«Αυτό που θέλω να υπενθυμίσω προς όλους είναι ότι ήταν κοινή απόφαση τριών κυβερνήσεων. Εάν κάποιοι στην Κύπρο αποδίδουν ευθύνη ή τάχα θριαμβολογίες στην Κυβέρνηση της Κύπρου, τους ευχαριστώ που αναγνωρίζουν τη μεγάλη επιρροή που έχει η Κύπρος και πάνω στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εμείς, δηλαδή, συνέχισε, “συμπαρασύραμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να το θεωρήσει κοινής ωφελείας έργο, εμείς συμπαρασύραμε το Ισραήλ, εμείς συμπαρασύραμε την Ελλάδα και ενδεχομένως και την Αίγυπτο», για να συμπληρώσει πως «είναι καιρός να σοβαρευτούμε. Πάντοτε, σε κάθε έργο, προαπαιτούμενο είναι και η μελέτη βιωσιμότητας. Λαμβάνεται η απόφαση, γίνονται οι μελέτες και αν είναι υλοποιήσιμο ένα έργο, υλοποιείται. Αν όχι, βρίσκονται οι εναλλακτικές λύσεις που θα συμβάλουν στη μεταφορά του φυσικού πλούτου της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ζωτικής σημασίας θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέμα ασφάλειας, επάρκειας προμηθειών κ.λπ.».
Σε συνέχεια παρατήρησης δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τον EastMed «λόγια του αέρα» και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να θωρακίσει την κυπριακή ΑΟΖ και να υπερασπίσει την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «αυτό που δεν άκουσα από το ΑΚΕΛ είναι μια πρόταση είτε στο Εθνικό Συμβούλιο είτε μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή να μας εισηγείται να αγοράσουμε υποβρύχια για να θωρακίσουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή πολεμικά σκάφη, ή αεροσκάφη”.
Επιτέλους, είπε, “είναι καιρός, αντί λόγια του αέρα χάρη αντιπολίτευσης, να υπάρχουν προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις. Και εάν εννοούν ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία – που το ακούω συχνά – για να επαναρχίσει ο διάλογος, θέλω να μου απαντήσουν ευθαρσώς. Μπορεί να αναλάβω πρωτοβουλία προσερχόμενος στο τραπέζι, αποδεχόμενος όμως με βάση τους τουρκικούς όρους, ότι η συζήτηση θα γίνει στη βάση των δύο κρατών. Αυτό μου εισηγούνται να πράξω;»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στη συνέχεια ότι «δεν έμεινε κίνηση που δεν έκανα, που δεν επεκρίθη μάλιστα από το ΑΚΕΛ, δεν έμεινε προσπάθεια και πρόταση καλόπιστη στη βάση πάντα της εξεύρεσης μιας λύσης λειτουργικής που να μην επικριθεί από το ΑΚΕΛ. Είναι καιρός η αντιπολίτευση να ασκείται με βάση την εποικοδομητική κριτική και όχι τον μηδενισμό».
Εξάλλου, τοποθετούμενος σχετικά με παρατήρηση εκπροσώπου του Τύπου περί επίκλησης από έντυπα ΜΜΕ νομικών πηγών σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος θα μπορούσε να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας για τρίτη θητεία, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «παρά τα όσα έχω κατηγορηθεί για το ‘δεσμεύομαι’, ήταν μια δέσμευσή μου την οποία υλοποίησα ευθύς μετά την εκλογή μου κατά την πρώτη θητεία. Εάν η Βουλή καθυστέρησε και θέσπισε το νομοθέτημα μετά τη δεύτερη θητεία, αυτό δεν αναιρεί τη δέσμευσή μου. Ήταν μια μεταρρύθμιση, που θεωρώ πως είναι σημαντικότατη και η οποία από την ώρα που υιοθετήθηκε θα υλοποιηθεί».