Αναστάτωση στον κόσμο των τατουάζ λόγω απαγορεύσεων

Πρόκειται για απαγόρευση χημικών ουσιών που περιέχουν κάποια μελάνια, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι καρκινογόνες και μεταλαξιογόνες.

20220103 tatouaz κανονισμός, ΤΑΤΟΥΑΖ

Αναστάτωση και απορίες έχει προκαλέσει ο νέος περιορισμός που τέθηκε χθες σε αφορμή μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με επικίνδυνες ουσίες που εμπεριέχονται σε βαφές τατουάζ και σε προϊόντα μόνιμου μακιγιάζ. Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για απαγόρευση χημικών ουσιών που περιέχουν κάποια μελάνια, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι καρκινογόνες και μεταλαξιογόνες.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Tattoo – Piercing CY Association διαμαρτυρήθηκε στον «Φ» ότι δεν τους προωθήθηκε καμία σχετική ανακοίνωση και ότι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ενημέρωση. Από την άλλη πλευρά, η προϊσταμένη του Τμήματος Εργασίας, ανέφερε ότι προηγήθηκαν ανακοινώσεις το 2018 και 2021 για τις προθέσεις της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι σε ένα χρόνο θα τεθούν σε εφαρμογή πρόσθετες απαγορεύσεις.

 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Tattoo – Piercing CY Association, Αντώνης Χρυσοστόμου, απηύθυνε έκκληση μέσω του «Φ» προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να τους ενημερώσει και ιδανικά να τους καλέσει σε συνάντηση στο υπουργείο για περαιτέρω διευκρινίσεις. «Δεν λάβαμε επίσημη ενημέρωση. Θα το εκτιμούσαμε να μην μας αφήσουν στο άγνωστο», ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, υπογραμμίζοντας ότι «από χθες λαμβάνουμε συνεχώς τηλεφωνήματα από συναδέλφους μας, οι οποίοι είτε επιχειρούν να ενημερωθούν από εμάς, είτε εκφράζουν παράπονα ότι δεν ενημερωθήκαμε».

Πάντως, είπε, οι ίδιες οι εταιρίες παραγωγής μελανιών επιδιώκουν να προσαρμόζονται στις οδηγίες της ΕΕ και να αφαιρούν τις όποιες χημικές ουσίες έχουν κριθεί ως επικίνδυνες. «Εμείς ως κλάδος, όποτε ενημερωνόμαστε για απαγορεύσεις το αποσύρουμε από τα καταστήματα μας», είπε και πρόσθεσε ότι και οι ίδιοι επιδιώκουν την προστασία των πολιτών και πελατών τους.

Από την πλευρά της, η ανώτερη λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας και προϊστάμενη Κλάδου Χημικής Προστασίας και Ασφάλειας Υπηρεσιών, Τασούλα Κυπριανίδου – Λεοντίδου, ανέφερε στον «Φ» ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό Κανονισμό, ο οποίος είχε τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κρατών – μελών.

«Το 2018 όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη η διαβούλευση, εκδώσαμε ανακοίνωση με την οποία καλούσαμε τους ενδιαφερόμενους για το θέμα να υποβάλουν τις απόψεις τους», είπε και πρόσθεσε ότι παράλληλα το Τμήμα προχώρησε σε έλεγχο αγοράς για να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι εισαγωγείς στην Κύπρο. «Αυτόνομα εισάγουν κάποιοι τέτοια προϊόντα», είπε διευκρινίζοντας ότι είχε εντοπιστεί ποσότητα, μόλις, ενός κιλού που είχε έρθει κυρίως από τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει, είπε, έντονη επιρροή στην κυπριακή αγορά από την εν λόγω απαγόρευση.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να ζητούν τα μελάνια και τα μίγματα που χρησιμοποιούν να μην εμπεριέχουν συγκεκριμένες ουσίες. Αν κάποιος επαγγελματίες διαθέτει τέτοιο σκεύασμα, οφείλει να πάψει να το χρησιμοποιεί. Έξαλλου, είπε, «ενημερώσαμε σχετικά και πριν από ένα χρόνο για την επικείμενη απαγόρευση». Σκοπός του Τμήματος, είναι να πραγματοποιηθεί μελλοντικά εκστρατεία και έλεγχοι. Πάντως, ανέφερε, τα ευρωπαϊκά προϊόντα υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και πληρούν τις προδιαγραφές.

Τι προνοεί ο Κανονισμός της ΕΕ

Ο νέος περιορισμός απαγορεύει τη χρήση καρκινογόνων, μεταλλαξιογόνων, τοξικών για την αναπαραγωγή, αλλεργιογόνων, διαβρωτικών ή ερεθιστικών για τους οφθαλμούς χημικών ουσιών σε βαφές τατουάζ και σε προϊόντα μόνιμου μακιγιάζ, ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ο περιορισμός αυτός περιλαμβάνεται στο Παράρτημα XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH (αρ. 1907/2006/EK).

Σε ανακοίνωσε του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας διευκρινίζεται ότι από τις 4/1/2022 τα σκευάσματα (χημικά μείγματα) που προορίζονται για εφαρμογές δερματοστιξίας δεν πρέπει να περιέχουν χημικές ουσίες με την προαναφερόμενη ταξινόμηση, χημικές ουσίες που απαγορεύεται ή περιορίζεται η χρήση τους με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα καλλυντικά (1223/2009/ΕΚ), και συγκεκριμένες βαφές, μέταλλα και Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες, όπως καθορίζεται σε παράρτημα του περιορισμού.

Επιπλέον, κατά την ερχόμενη χρονιά, στις 4/1/2023 θα απαγορευτεί η χρήση των βαφών «Pigment Blue» και «Pigment Green». Σε όλα τα χημικά μείγματα που προορίζονται για δερματοστιξία θα πρέπει να αναγράφεται η δήλωση: «Μείγμα για χρήση σε τατουάζ ή μόνιμο μακιγιάζ», ο μοναδικός αριθμός αναφοράς παρτίδας, κατάλογος με τα συστατικά και, εάν εφαρμόζεται: Οι δηλώσεις «Περιέχει Νικέλιο. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις» ή/και «Περιέχει Χρώμιο(VI). Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608. Πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των εν λόγω προϊόντων είναι διαθέσιμες στην διεύθυνση https://echa.europa.eu/el/hot-topics/tattoo-inks.

philenews.com