Ανατολική Μεσόγειος: Η Άγκυρα αντιδρά έντονα στις άδειες έρευνας της Κύπρου

Απειλές και εμφανής νευρικότητα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

image 2021 12 03 150207 ΑΓΚΥΡΑ, άδεια, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, Έρευνα, Τουρκία

Τη Λευκωσία κατηγορεί η Άγκυρα ως υπεύθυνη για ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την έκδοση άδειας ερευνών για υδρογονάνθρακες σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, ισχυριζόμενη για μία ακόμη φορά ότι αφορά σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Τανζού Μπιλγκίτζ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι «η είδηση ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” (Κυπριακή Δημοκρατία) αγνοώντας τα δικαιώματα μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, έδωσε άδεια έρευνας φυσικού αερίου στη κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Petroleum στο οικόπεδο 5 το οποίο ανακοίνωσε μονομερώς, δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ποιος είναι στην πραγματικότητα υπέρ της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «ένα τμήμα της εν λόγω περιοχής όπου έχει εκδοθεί άδεια παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη αυτή η μονομερής κίνηση αγνοεί και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της νήσου».

Ο κ. Μπιλγκίτζ επανέλαβε στερεοτυπικά ότι «η Τουρκία όπως και πριν αλλά και από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε οποιοδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων χωρίς άδεια στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ”», είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

kathimerini.com.cy