Ανεκπαίδευτοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι από τους εργοδότες

Xρονοβόρες διαδικασίες στο άνοιγμα λογαριασμών.

trapezasuntaxi εργοδότες, κεντρική τράπεζα, υπάλληλοι

Με ποδοσφαιρικούς όρους μίλησε ο κεντρικός τραπεζίτης χθες στη Βουλή, επιρρίπτοντας ευθύνες στις τράπεζες για καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο άνοιγμα λογαριασμών, λόγω μη εκπαίδευσης του προσωπικού. Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, με αφορμή τη χθεσινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπου ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων των βουλευτών όλων των κομμάτων, μεταξύ άλλων και για τις χρονοβόρες διαδικασίες που παρατηρούνται στο άνοιγμα λογαριασμών.

«Ένας από τους μύθους που θα ήθελα να καταρρίψω» ανέφερε στους βουλευτές ο διοικητής, «είναι η φθηνή δικαιολογία που ακούμε όλοι, ότι οι κανονισμοί της Κεντρικής ευθύνονται για τις καθυστερήσεις». Με αυστηρό τόνο, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι, όπως εξηγήθηκε σε όλους τους οργανωμένους φορείς, η Κύπρος ως μέλος της Ευρωζώνης εφαρμόζει ευρωπαϊκές οδηγίες και δεν υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί και οδηγίες από την Κεντρική Τράπεζα. Γιατί, διερωτήθηκε, το άνοιγμα ενός λογαριασμού στην Κύπρο χρειάζεται μέχρι και έξι μήνες, ενώ στη Γερμανία να γίνεται σε δυο με τρεις εβδομάδες;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

  • Και ανάκαμψη και αύξηση καταθέσεων
  • Κλείσανε 284 τραπεζικά καταστήματα, φύγανε 2.475 υπάλληλοι

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις και φέροντας ως παράδειγμα το ποδόσφαιρο, σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι σαν την ΟΥΕΦΑ, συμμετέχει στην έκδοση κανονισμών, που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τους φέρνουμε στη χώρα μας. Αν μια ομάδα δεν παίζει καλά, ανέφερε ο κ. Ηροδότου, τότε φταίει ο προπονητής, που είναι η διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, που πρέπει να επιβάλουν την εκπαίδευση του προσωπικού, έχοντας για το θέμα μεγάλη ευθύνη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι οι τράπεζες πρέπει να αξιολογούν το ρίσκο του πελάτη με τη δέουσα επιμέλεια για κάθε περίπτωση. Στο ενδεχόμενο που ο πελάτης είναι γνωστός στην τράπεζα, πρόσθεσε, τότε το ρίσκο μειώνεται. Τόνισε τη σημασία οι επαγγελματικοί φορείς, όπως τα δικηγορικά γραφεία, με τη δέουσα επιμέλεια να προχωρούν στην αξιολόγηση του πελάτη και όχι να αφήνουν το μπαλάκι στις τράπεζες. Σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται από την Κεντρική, ανέφερε ότι αυτοί είναι δειγματοληπτικοί και εξετάζεται αν εφαρμόσθηκε η αξιολόγηση του ρίσκου.

Δεν αποκλείεται περαιτέρω ενοποίηση τραπεζών

Στην ομιλία του προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, λόγω του υφιστάμενου περιβάλλοντος και ο ανταγωνισμός από τα ιδρύματα πληρωμών, δημιουργούν την ανάγκη για αύξηση της αποτελεσματικότητας τους, ενώ η αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού τους μοντέλου είναι αναγκαία. «Μέσα στα πλαίσια αυτά, τίθεται και η ανάγκη για επένδυση στην ψηφιοποίηση, η οποία βραχυπρόθεσμα κοστίζει, ενώ τα οφέλη παρουσιάζονται σταδιακά μεν, αλλά ουσιαστικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στη βάση των πιο πάνω προκλήσεων, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία ενδεχόμενη περαιτέρω ενοποίηση του τραπεζικού μας τομέα», ανέφερε.

Διοικητής Κεντρικής: Όχι στην αύξηση επιτοκίων

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για την αύξηση του πληθωρισμού, τάχθηκε εναντίον της αύξησης των επιτοκίων, καθώς το φαινόμενο, όπως υποστήριξε, είναι παροδικό και συνεπώς μια αύξηση επιτοκίων θα έπληττε, περαιτέρω, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και το 2022, λόγω της συνεχιζόμενης προς τα πάνω επίδρασης των προαναφερθέντων παραγόντων που σχετίζονται με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης εν μέσω της πανδημίας, καθώς και της προβλεπόμενης συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε στην ομιλία του.

Σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της Κεντρικής, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, τα δάνεια που έτυχαν αναδιάρθρωσης το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, σε €1,4 δισ., σε σχέση με €270 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο (αύξηση πέραν του 400%).

Ο κ. Ηροδότου είπε πως ο δείκτης ΜΕΔ από 27,9% τον Δεκέμβριο του 2019 υποχώρησε τον Ιούνιο του 2021 στο 17,4%. Τόνισε πως η πίεση για περαιτέρω μείωση συνεχίζεται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αφού ο μέσος όρος του δείκτη στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει γύρω στο 2%. Σημείωσε πως η πρόοδος στην μείωση των ΜΕΔ δεν είναι ενιαία, από όλες τις τράπεζες. «Κυρίως μία τράπεζα κατάφερε να μειώσει με επιτυχία τα ΜΕΔ, για τις υπόλοιπες τράπεζες γίνονται παραινέσεις από εμάς για να τα μειώσουν», είπε.

Απαντώντας σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ σχετικά με την ανάγκη μηχανισμού επίλυσης διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, είπε πως η ΚΤ έτρεξε τον μηχανισμό και τη διαβούλευση με την ΕΚΤ, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε ο νόμος, έγινε αναφορά στον Ανώτατο, το οποίο ενέκρινε τον νόμο, και είμαστε άνευ αντικειμένου.

philenews.com