Ανεμβολίαστος δάσκαλος πέθανε από κορωνοϊό αρνούμενος να πάει στο Νοσοκομείο

Αυξάνονται οι αλυσίδες μετάδοσης στα σχολεία

43338 αλυσίδες, ΑΡΝΗΤΗΣ, εκπαιδευτικοΣ, Θάνατος, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
Rapid Test σε Δημοτικά Σχολεία Α’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, Λευκωσία, Κύπρος, Διαγνωστικοί έλεγχοι για τη νόσο Covid-19, στα δημοτικά σχολεία. // Rapid Antigen Testing in Primary Schools, Macedonitissa A’ Primary School, Lefkosia, Cyprus, Rapid antigen testing for COVID-19, in primary schools.

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα από την εμφάνιση ενεργών αλυσίδων μετάδοσης του ιού. Το όλο ζήτημα συζητήθηκε εκτεταμένα στην τελευταία συνάντηση των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενώ δεν αποκλείεται με την επιστροφή του υπουργού Υγείας από τις Βρυξέλλες να συζητηθεί εκ νέου η λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Το πρόβλημα αφορά κυρίως την τήρηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία, με τις διευθύνσεις να κάνουν ό,τι θέλουν. την ώρα που ανεμβολίαστοι καθηγητές και μαθητές δεν τηρούν τα μέτρα και δημιουργούν συρροές κρουσμάτων.

Σε όλα αρνητής

Όπως πληροφορείται ο «Π», χθες έχασε τη μάχη με τον με τον κορωνοϊό 51χρονος, ο οποίος ήταν αρνητής του ιού και κατ’ επέκταση του εμβολιασμού, νόσησε, αρνήθηκε να νοσηλευτεί και πέθανε στο σπίτι του. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, φαίνεται να βρίσκεται και πίσω από αλυσίδα μετάδοσης του ιού σε σχολείου της Λάρνακας, καθώς ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα. Πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι ο εν λόγω δάσκαλος κυκλοφορούσε στο σχολείο χωρίς να φορεί τη μάσκα του, με αποτέλεσμα, αφού εντοπίστηκε θετικός στον ιό, να τεθεί ολόκληρη η τάξη του καθώς και άλλοι συνάδελφοί του σε περιορισμό.

Αγνοούν τα πρωτόκολλα

Έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι αλυσίδες μετάδοσης σε σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Συνολικά, αυτή την περίοδο υπάρχουν περισσότερες από 50 αλυσίδες μετάδοσης του ιού που σχετίζονται με σχολεία. Μεγάλη αλυσίδα επιμόλυνσης εντοπίστηκε σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης, όταν μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Με την επιστροφή τους στην Κύπρο βρέθηκαν θετικά περιστατικά, με την αλυσίδα μετάδοσης να μετρά τουλάχιστον 20 κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα αυξήθηκαν επειδή η διεύθυνση του σχολείου κάλεσε μαθητές και καθηγητές να επιστρέψουν στο σχολείο και να μην τεθούν σε περιορισμό, ενώ ήταν θετικοί στο ιό. Το περιστατικό αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα, αφού παραβιάζονται τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας, με την ομάδα ιχνηλάτησης να προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα κρούσματα και τις επαφές τους σε μία προσπάθεια να μην γιγαντωθεί η εν λόγω αλυσίδα. Από τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 6-11 ετών, από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανεβαίνει με ανησυχητικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί 1.269 περιστατικά, ενώ μόνο για τις ημερομηνίες 27 Νοεμβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου, έχουν εντοπιστεί συνολικά 456 θετικά κρούσματα. Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 12-17, που αφορά τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, κατά την ίδια χρονική περίοδο έχουν εντοπιστεί 1.114 κρούσματα, ενώ μόνο για την εβδομάδα 27/11-3/12 καταγράφηκαν 354 κρούσματα. Εκτός αυτού, αλυσίδες μετάδοσης παρατηρούνται σε εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κέντρα διασκέδασης. Οι πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι υπάρχει cluster που ξεκίνησε από κέντρο διασκέδασης στη Λευκωσία και μετρά συνολικά δεκαέξι κρούσματα, τόσο θαμώνες όσο και προσωπικό. Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία και πονοκέφαλο στην ομάδα ιχνηλάτησης, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός ότι αρκετοί δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά τη διάγνωσή τους και δεν δηλώνουν τις επαφές τους ώστε να εντοπιστούν και να περιοριστούν.

Τρίτη δόση

Κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Νοεμβρίου για θωράκιση του ενήλικου πληθυσμού μέσω της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει από σήμερα ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης θεωρείται προτεραιότητα στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την έξοδο από την πανδημία. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλιστεί ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Στην Κύπρο, πάντως, τα μέτρα που προανήγγειλε το Υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι είναι αρκετά για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, με τους ειδικούς να ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Το περιβόητο, πλέον, «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους τίθεται σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου. Το πλάνο «αποκλεισμού» συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά τα υποστατικά εστίασης και διασκέδασης, χώρους που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τα γήπεδα, αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Ζητά συνεργασία

Χθες, o υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υγείας της ΕΕ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, με τους υπουργούς Υγείας να ανταλλάζουν απόψεις. Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των αναμνηστικών δόσεων. Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά και σε σχέση με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων. Ο κ. Χατζηπαντέλα ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του ότι το Υπουργείο Υγείας έλαβε σχετική απόφαση για έναρξη των εμβολιασμών παιδιών 5-11 ετών μόλις τα παιδιατρικά εμβόλια διατεθούν στα κράτη μέλη. Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι μικρά κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, έχουν πραγματική δυσκολία στην εξασφάλιση καινοτόμων φαρμάκων. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων σε σχέση με τη σύσταση της υπηρεσίας HERA και οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την Πρόταση Κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για τη διασφάλιση της προμήθειας αναγκαίων ιατρικών αντιμέτρων για αντιμετώπιση κρίσεων στην υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «27» συμφώνησαν στην ισότιμη πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως αυτό έγινε και με τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Υγείας, αφού καλωσόρισε την εν λόγω απόφαση, υποστήριξε την ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης ενός πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει την προμήθεια νέων και καινοτόμων φαρμάκων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων στην υγεία.

politis.com.cy