Ανέβηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού στην Κύπρο

covid 19 7 Coronavirus, Covid-19, Κρούσματα, μεταδοτικότητα

Στιγμές του περασμένου Μαρτίου ξαναζεί η Κύπρος, αφού η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει μια νέα έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στο νησί.

Χθες, καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία μάλιστα τα 6, προέκυψαν από 280 μόνο δείγματα που λήφθηκαν μέσω των τυχαίων δειγματοληψιών που διενεργούνται στη Λεμεσό.

Το γεγονός, αναπόφευκτα έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές οι οποίες παρακολουθούν πλέον με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις καθώς παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων επιστρέψαμε και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού αυξήθηκε σημαντικά και ενώ για τρεις περίπου μήνες βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, τώρα ξεπέρασε το 1:1 και κυμαίνεται πλέον στο 1,2 -1,3. Δηλαδή, κάθε άτομο θετικό στον ιό, μεταδίδει τον κορωνοϊό σε περισσότερα από ένα άτομα.

Οι επιστήμονες μεταβαίνουν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα νέα δεδομένα και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο από τώρα και στο εξής η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως υπεραγορές, εμπορικά κέντρα και γραφεία να είναι υποχρεωτική για όλους.

«Η κατάσταση μάς ανησυχεί. Ο εφησυχασμός έφερε αύξηση των κρουσμάτων», ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου ύστερα από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε με μέλη της επιστημονικής επιτροπής. Ενημέρωσε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και «κάποια επιπρόσθετα μέτρα», χωρίς ωστόσο να τα αποκαλύψει.

Πληροφορίες, ωστόσο, του «Φ» αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υιοθετήθηκαν εισηγήσεις για:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

Αύξηση των δειγματοληψιών που διενεργούνται στα αεροδρόμια στις 1.000 ημερησίως.

Επανάληψη αυστηρών συστάσεων σε νοσηλευτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) και σε ιδιοκτήτες/διαχειριστές οίκων ευγηρίας για περιορισμό των επισκεπτηρίων.

Υποχρεωτική αυτο-απομόνωση όλων των ατόμων που φθάνουν στην Κύπρο και προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Γ. Μάλιστα μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο τα ονόματα των ατόμων αυτών να δίνονται στην Αστυνομία, η οποία θα καλείται να διενεργεί αιφνίδιους ελέγχους στα σπίτια τους (ή όπου δηλώνουν ως χώρο διαμονής), προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην Κοινότητα.

Καταγράφηκε και εισήγηση σύμφωνα με την οποία η Αστυνομία θα πρέπει να ελέγχει κάθε μέρα το 10% του συνόλου των ατόμων αυτών.

Τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους επιστήμονες, αναμένεται ότι θα μεταφερθούν σήμερα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να λάβει στη συνέχεια η Κυβέρνηση τις τελικές της αποφάσεις.

«Εκείνο που τονίζουμε από την αρχή της πανδημίας και ειδικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων, είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός. Δυστυχώς υπάρχει ένας εφησυχασμός στην Κοινότητα από όλους μας και αυτό έχει φέρει την αύξηση των κρουσμάτων. Θεωρώ ότι με τα μέτρα που έχουμε λάβει, εάν τηρούνται, μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση και θα ελεγχθεί», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Η γενική εντύπωση είναι ότι αν υπάρχει τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και των πολύ απλών μέτρων αυτοπροστασίας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουμε εκδώσει -που είναι πέραν των 90 για όλους τους τομείς της οικονομίας-, εάν τηρούνται αυτά, και για να σιγουρευτούμε ότι τηρούνται έχω ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα άλλα αρμόδια Υπουργεία όπως γίνουν ακόμα πιο έντονοι οι έλεγχοι και αυτό ξεκίνησε ήδη να γίνεται από τους Υγειονομικούς Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, θεωρώ ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Άλλαξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και η προέλευση των περιστατικών αυτών, θορύβησαν τους επιστήμονες οι οποίοι ήδη διαπιστώνουν αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί δίνει μια αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα, και πλέον, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσής του στην κοινότητα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η καθηγήτρια Ειρήνη Χριστάκη, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αυξηθεί η προσοχή όλων μας πάνω στην τήρηση των μέτρων υγιεινής, στη διατήρηση των αποστάσεων, στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στη διατήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση αν παρατηρούνται κρούσματα και σε άλλες περιοχές εκτός από τη Λεμεσό, η κα Χριστάκη είπε ότι «υπάρχουν και κάποια κρούσματα στη Λευκωσία, αλλά αυτή τη στιγμή διενεργείται ιχνηλάτηση όλων των επαφών για να εξακριβωθούν ακριβώς τα δίκτυα μετάδοσης». Δεν πρέπει όμως, είπε, «να θεωρηθεί ότι μόνο η Λεμεσός έχει πρόβλημα, μόνο η Λευκωσία έχει πρόβλημα, αλλά θα πρέπει κάτοικοι και άλλων περιοχών να μην εφησυχάσουν και να είναι προσεχτικοί στην τήρηση των μέτρων, γιατί αυτή την στιγμή ξέρουμε ότι ο ιός κυκλοφορεί σε παραπάνω από μια περιοχές».

Από πλευράς του, ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την υγεία του γενικού πληθυσμού, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα» και υπέδειξε ότι «όσα άτομα έρχονται στην Κύπρο και πρέπει να αυτοπεριορίζονται, βάσει της χώρας προέλευσής τους, πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων ότι εάν εντοπιστούν να παραβιάζουν την απομόνωση θα υπόκεινται σε ποινική δίωξη».

Επαναλειτούργησε το νοσοκομείο αναφοράς

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες στα δημόσια νοσηλευτήρια και στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό δεν νοσηλεύονταν ασθενείς φορείς του ιού ή ο αριθμός των νοσηλευομένων ήταν πάρα πολύ μικρός και ο χρόνος διάρκειας της νοσηλείας τους ελάχιστος, τις τελευταίες δύο ημέρες τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν.

Χθες, μέχρι τις 3:00 το απόγευμα στο νοσοκομείο αναφοράς, το νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονταν συνολικά 5 άτομα εκ των οποίων μάλιστα το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ άλλος ένας ασθενής νοσηλευόταν σε θάλαμο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται αφορούν άτομα τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα και υποβάλλονται σε εξέταση με δική τους πρωτοβουλία.

Απαντώντας σε ερώτηση η καθηγήτρια Ειρήνη Χριστάκη ανέφερε ότι «έχουμε κάποιες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Και επειδή πάντα χρησιμοποιούσαμε τις εισαγωγές σαν ένα δείκτη διασποράς της νόσου, τότε, από τη στιγμή που υπάρχουν εισαγωγές στο νοσοκομείο, σημαίνει ότι τα κρούσματα τα θετικά στην Κοινότητα είναι περισσότερα από αυτά τα οποία έχουμε ήδη βρει». Για αυτό, πρόσθεσε, «χρειάζεται προσεχτική τήρηση των μέτρων που συνέχεια λέμε, τήρηση της απόστασης, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, υγιεινή των χεριών, τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Σε παρατήρηση αν αυτό είναι και το μήνυμά της προς τον κόσμο για να μην υπάρχει αυτός ο εφησυχασμός και να τηρούνται τα μέτρα, η κα Χριστάκη είπε «ακριβώς, γιατί αυτή θα είναι και η νέα μας πραγματικότητα και για το Φθινόπωρο που μας έρχεται». Οπόταν, «πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και σε επιφυλακή, γιατί δεν θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός. Θα μείνει μαζί μας και την επόμενη χειμερινή περίοδο σίγουρα», κατέληξε.

Το 51% αποτέλεσμα εγχώριας μετάδοσης

Σκαμπανεβάσματα στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου προκαλούν τα κρούσματα των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης μεταδοτικότητας μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε σημαντική αύξηση και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 0,95 και 1,3 ενώ το ποσοστό των εγχώριων λοιμώξεων έφθασε το 51%, αφού από τα 72 συνολικά κρούσματα που καταγράφηκαν το διάστημα μεταξύ 29ης Ιουνίου και 29ης Ιουλίου, τα 37 αφορούσαν περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού (35 κρούσματα είχαν ιστορικό ταξιδιού).

Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι αύξηση παρουσιάζεται και στον αριθμό των ατόμων που καταδεικνύονται θετικά στον κορωνοϊό και στη συνέχεια αναπτύσσουν συμπτώματα και χρειάζεται να εισαχθούν για νοσηλεία. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τις 17 Ιουλίου στα νοσηλευτήρια νοσηλεύονταν ένας ή κανένας ασθενής με κορωνοϊό. Στις 17 Ιουλίου είχε γίνει μια εισαγωγή. Μέχρι τις 28 Ιουλίου νοσηλεύονταν 4 ασθενείς και χθες 30 Ιουλίου ο αριθμός των νοσηλευομένων έφθασε τους 6, εκ των οποίων ο ένας ασθενής βρισκόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια αποτελεί έναν από τους βασικότερους δείκτες οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας, οι έξι ασθενείς που αναφέρθηκαν χθες, προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η ηλικία των ατόμων που καταδείχθηκαν θετικά στον κορωνοϊό τις τελευταίες 30 ημέρες. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων γενικά κατά τον τελευταίο ένα μήνα ήταν τα 32 έτη αφού τα άτομα ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 24 – 41,5 ετών. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων με ταξιδιωτικό ιστορικό ήταν τα 28 έτη (ηλικιακή ομάδα 24 – 33 ετών) και η διάμεση ηλικία των περιστατικών που αποτελούσαν εγχώριες λοιμώξεις ήταν τα 37 έτη, αφού οι ηλικίες των επηρεαζόμενων ατόμων κυμαίνονταν από 29 – 46 ετών.

Σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού από την ημέρα εμφάνισης του πρώτου κρούσματος τον περασμένο Μάρτιο, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι:

Yπάρχουν διαθέσιμες κλινικές πληροφορίες για το 98,4% εκ των οποίων το 35,4% δεν ανέφερε οποιοδήποτε σύμπτωμα κατά τη διάγνωση και το 64,6% ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα.

Μέχρι την 28η Ιουλίου, η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών της COVID-19 (ανά 100.000 κατοίκους), ένα μέτρο που αντικατοπτρίζει το ποσοστό ενεργών περιπτώσεων COVID-19 στον πληθυσμό (επιπολασμός ενεργού νόσου), ήταν 4,8 ανά 100.000.

Μεταξύ όλων των περιπτώσεων COVID-19, το 52% αφορά σε άνδρες και το 48% σε γυναίκες.

Η διάμεση ηλικία των περιπτώσεων είναι τα 43 έτη.

Ανά ηλικιακές ομάδες: 69 βρέφη, παιδιά και έφηβοι μέχρι 17 ετών (6,4%), 762 ενήλικοι ηλικίας 18-59 ετών (71,5%) και 235 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω (22,1%).

Ο τρόπος έκθεσης είναι διαθέσιμος για 921 περιπτώσεις (86,4%).

Από αυτές τις περιπτώσεις, το 22,7% είχε πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού ή έμενε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των 14 ημερών πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Εγχώρια μετάδοση καταγράφηκε στο 77,3% των περιπτώσεων.

Το 41% αφορούσε τη Λεμεσό

Από τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες, το 41% αφορούσε τη Λεμεσό, η οποία ωστόσο παρά την έξαρση που καταγράφεται εξακολουθεί να παρουσιάζει μικρό αριθμό περιστατικών σε σχέση με την υπόλοιπη Κύπρο. Αναλυτικά, από τα 72 συνολικά κρούσματα του τελευταίου μήνα, τα 30 ή ποσοστό 41% αφορούσαν άτομα τα οποία κατοικούν στη Λεμεσό. Εξ αυτών, τα 5 άτομα είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό και τα 25 (83%) αποτελούσαν εγχώριες μεταδόσεις. Αναφέρεται ότι τα 8 από τα 10 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Υγείας αφορούσαν τη Λεμεσό και συγκεκριμένα άτομα τα οποία δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, αλλά παρουσίασαν συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε εξέταση με ιδιωτική πρωτοβουλία και ασυμπτωματικά άτομα τα οποία συμμετείχαν εθελοντικά στο πρόγραμμα δειγματοληψιών του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Philenews