Ανησυχητική αύξηση του βρετανικού στελέχους – Εμφάνιση σε νεαρότερα άτομα

Το αγγλικό στέλεχος είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη διασπορά της νόσου COVID-19 στην κοινότητα, επηρεάζοντας και την ροή περιστατικών στα νοσοκομεία.

E26D7023 D87A 4512 88BE DFC431D9AAA1 Coronavirus

Τα τελευταία αποτελέσματα αλληλούχισης στελεχών του ιού (sequencing) που στάλθηκαν από το ECDC, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας, καταδεικνύουν την ανησυχητικά αυξητική τάση στην εμφάνιση του βρετανικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2 από τον Δεκέμβριο και έπειτα. Όπως προκύπτει, το βρετανικό στέλεχος έχει επικρατήσει ιδιαίτερα μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από την ανάλυση των δειγμάτων προκύπτει ότι η αύξηση είναι κλιμακωτή και αγγίζει μέχρι και το 95,5% την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου, οπότε και παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο.

Αναλυτικά, σημειώνεται, ο υπερδιπλασιασμός στην ανίχνευση της παραλλαγής χρονικά διαπιστώνεται πιο κάτω:

  • Δεκέμβριος-Ιανουάριος: Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ποσοστό 14,7% (34 δείγματα).
  • 1-15 Φεβρουαρίου: Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ποσοστό 46,6% (34 δείγματα από σύνολο 73 αλληλουχίσεων).
  • 15 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου: Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ποσοστό 95,5% (85 δείγματα από σύνολο 89 αλληλουχίσεων).

Όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες που έγιναν σε διάφορα κράτη της ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, το αγγλικό στέλεχος είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη διασπορά της νόσου COVID-19 στην κοινότητα, επηρεάζοντας και την ροή περιστατικών στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρεται, αυξημένη διασπορά που προκαλεί το βρετανικό στέλεχος αντικατοπτρίζεται στα ημερήσια θετικά περιστατικά και στο ποσοστό θετικότητας, που παρά τα μέτρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, προβληματισμός υπάρχει για την εμφάνιση της παραλλαγής σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, που έχει ως συνέπεια την αύξηση των νοσηλειών και σε άτομα μικρότερης μέσης ηλικίας από την παρατηρούμενη μέχρι σήμερα.

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία, σημειώνει το Υπουργείο Υγείας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων με στόχο να αναχαιτίσουμε αυτό το φαινόμενο της περαιτέρω εξάπλωσης των νέων στελεχών στην κοινότητα της Κύπρου.

Μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιαστικής κάλυψης σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού μας, αναφέρεται, ο μοναδικός τρόπος να αναχαιτιστεί η αυξημένη μετάδοση που προκαλεί η βρετανική μετάλλαξη του ιού, είναι η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προφύλαξης και των υγειονομικών οδηγιών, η συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση και τέλος η επιτήρηση των μέτρων στα διάφορα περιβάλλοντα (εργασιακά, κοινωνικά, οικογενειακά, κοκ).