Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών χωρίς φυσική παρουσία

Ποιες οι κατευθυντήριες γραμμές και ποια τα βήματα

ΤΡΑΠΕΖΑ, τραπεζικός λογαριασμός, ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Κανόνες στον έλεγχο ταυτοπροσωπίας και των στοιχείων του πελάτη –είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο είτε για εταιρεία– που θέλει να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς ή να κάνει αιτήσεις για δάνεια, χωρίς τη φυσική του παρουσία επιχειρεί να ρυθμίσει η Eυρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority). Ξεκίνησε από τις 10 Δεκεμβρίου δημόσια διαβούλευση και θα δέχεται την υποβολή σχολίων μέχρι τις 10  Μαρτίου 2022, σχετικά με το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση λύσεων εκ του μακρόθεν ενσωμάτωσης πελατών.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν μια κοινή κατανόηση από τις αρμόδιες Αρχές για τα βήματα που πρέπει να λάβουν οι φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές πρακτικές εξ αποστάσεως επιβεβαίωσης πελατών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT) και τη νομοθεσία της ΕΕ πλαίσιο προστασίας δεδομένων. Μια  δημόσια ακρόαση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 24 Φεβρουαρίου 2022 από τις 11:00 έως τις 12:30.

Η ΕΑΤ στο κείμενο που έχει δημοσιεύσει σημειώνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δει μια αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις χωρίς τη φυσική παρουσία πελατών. Αυτή η τάση επιδεινώθηκε από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19. Ως αποτέλεσμα, η ΕΑΤ θεωρεί σημαντικό για τις αρμόδιες Αρχές και τους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα να κατανοήσουν τις δυνατότητες αυτών των νέων απομακρυσμένων λύσεων για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρουν και, ταυτόχρονα, να υποστηρίξουν την ορθή και υπεύθυνη χρήση τους, ως καθώς και να γνωρίζουν τους κινδύνους ML/TF που προκύπτουν από τη χρήση τέτοιων εργαλείων και να λαμβάνουν μέτρα για τον αποτελεσματικό μετριασμό αυτών των κινδύνων.

Οι προτάσεις της ΕΒΑ δεν δεσμεύονται από την υιοθέτηση μιας τεχνολογίας έναντι μίας άλλης, αλλά θέλουν ενιαίους κανόνες και ανάληψη της ευθύνης για την εξακρίβωση των στοιχείων είτε είναι σε φυσική μορφή με τον πελάτη παρόν είτε όχι. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μη φυσική παρουσία των πελατών στις τράπεζες είναι σήμερα μια πραγματικότητα, η οποία γίνεται πιο επιτακτική από την πανδημία και την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Επίσης, διαπιστώνει ότι θεσμικά πλαίσια, οδηγίες, πανευρωπαϊκοί κόμβοι δεδομένων και σχέδια για ψηφιακή ευρωπαϊκή ταυτότητα υπάρχουν, όμως, είτε δεν έχουν πλήρως ενεργοποιηθεί είτε δεν είναι συμβατά ή δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλα κράτη-μέλη.

Στο έγγραφο που κυκλοφόρησε η European Banking Authority αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δημοσίευσε μια πρώτη γνώμη, το 2018, σχετικά με τη χρήση καινοτόμων λύσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα και   περιλάμβανε συγκεκριμένες οδηγίες για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων ταυτότητας του προσώπου και τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να το συνοδεύουν. Τονίζει ότι έχει νομική υποχρέωση να εμποδίζει τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ για σκοπούς καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και πρέπει να ηγείται, να παρακολουθεί και να συντονίζει τον αγώνα του χρηματοπιστωτικού τομέα της ΕΕ για τον σκοπό αυτό.

Αγώνας για  ευάλωτους ενήλικες και τα δικαιώματά τους

Χέρι βοηθείας στους ευάλωτους ενήλικες που δεν μπορούν να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους προσπαθεί να δώσει η Ευρώπη λόγω αλλοίωσης ή ανεπάρκειας των προσωπικών τους ικανοτήτων. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν επί του παρόντος πολλαπλά εμπόδια όταν μετακινούνται στο εξωτερικό, αγοράζουν ή πωλούν περιουσιακά στοιχεία ή απλώς διαχειρίζονται τον τραπεζικό λογαριασμό που τηρούν σε άλλο κράτος μέλος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανόνες που διέπουν τις διασυνοριακές υποθέσεις (κανόνες ιδιωτικού διεθνούς δικαίου) διαφέρουν από ένα κράτος μέλος στο άλλο. Η Επιτροπή θα συγκεντρώσει στοιχεία για το πρόβλημα και τις συνέπειές του, και να παραχωρήσει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να μοιραστούν τις απόψεις τους όσον αφορά τις πιθανές επιλογές πολιτικής. Ο στόχος της παρούσας πρωτοβουλίας είναι η εναρμόνιση και η απλούστευση των νομικών κανόνων για τον καθορισμό του δικαστηρίου που έχει δικαιοδοσία σε μια διασυνοριακή υπόθεση, του δικαίου που τελεί στην υπόθεση και αναγνώριση των αλλοδαπών μέτρων. Επίσης, ο στόχος είναι η διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και η επιδίωξη της διεκπεραίωσης διασυνοριακών υποθέσεων. Η δημόσια διαβούλευση έχει ξεκινήσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει ως τις 29 Μαρτίου 2022 και θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης. Η δημόσια διαβούλευση απευθύνεται: στους ευάλωτους ενήλικες, τους συγγενείς και τους νόμιμους εκπροσώπους τους, σε ενώσεις και οργανισμούς που εκπροσωπούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, σε άτομα που έρχονται σε επαφή με ευάλωτους ενήλικες κατά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, όπως οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και τραπεζικοί υπάλληλοι, σε ασκούντες επαγγέλματα συναφή προς τη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων, σε άλλες αρμόδιες αρχές, κοινωνικές υπηρεσίες, κεντρικές αρχές και υπηρεσίες των κρατών μελών.