Αντί Βιέννη…Τρόοδος για ρεβεγιόν – Αλλαγές έφεραν τα μέτρα

Το σκηνικό παραμένει ρευστό, ως προς τα περιοριστικά μέτρα που επικρατούν, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

ρεβεγιόν, Τρόοδος

Γιορτές σε ιδιαίτερο κλίμα και φέτος, μιας και είναι η δεύτερη χρονιά που διάγουμε εν μέσω πανδημίας, με το σκηνικό να παραμένει ρευστό, ως προς τα περιοριστικά μέτρα που επικρατούν, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι περισσότεροι Κύπριοι φαίνεται ότι προτίμησαν να μείνουν εντός του νησιού, περνώντας τις γιορτές σε κλίμα οικογενειακό, με παραδοσιακά τραπέζια σε σπίτια συγγενών και φίλων τη μέρα των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Κάποιοι πάλι, προγραμμάτισαν για ολιγοήμερη διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο στα παράλια ή προς τα ορεινά θέρετρα, συνδυάζονται ξεκούραση και ψυχαγωγία, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα εγχώριου τουρισμού.

Άλλοι πάλι, αν και πολύ λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αναχώρησαν ή θα αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες για το εξωτερικό, με τους πλείστους να προτιμούν την Ελλάδα ή κάποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Όπως πληροφορούμαστε, αν και πολλοί συμπατριώτες μας το φθινόπωρο είχαν πρόθεση να ταξιδέψουν σε κάποιο ευρωπαϊκό προορισμό, εν τέλει τα νέα περιοριστικά μέτρα έφεραν ανατροπή των σχεδίων και κατέληξαν σε…εγχώριες εναλλακτικές επιλογές.

Σε χαμηλά επίπεδα οι αεροπορικές κρατήσεις

Πάντως, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο των ταξιδιωτικών πρακτόρων, Άκη Κελεπέσιη, σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για τις μέρες των γιορτών κινούνται οι φετινές αεροπορικές κρατήσεις .

Όπως ανέφερε ο κ. Κελεπέσιης, οι κρατήσεις, αφενός βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι, όπου βρισκόμασταν υπό αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 70% μείον σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Επεσήμανε ότι ενώ υπήρξε αρκετή κινητικότητα το φθινόπωρο και παρουσιάστηκε ενδιαφέρον για κρατήσεις για τις μέρες των γιορτών, τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν εντός Νοεμβρίου σε χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα στην Αυστρία, οδήγησαν αρκετούς Κύπριους να προχωρήσουν σε ακυρώσεις των ταξιδιών.

Στα ορεινά θέρετρα πολλοί Κύπριοι…

Από την άλλη, αρκετοί συμπολίτες μας, που παρέμειναν στο νησί, αποφάσισαν να περάσουν τις γιορτές σε κάποιο ξενοδοχείο, με την πλειοψηφία να προτιμά τα ορεινά θέρετρα.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων το τριήμερο των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς ανέρχεται σε 60 -70 %, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχεται στο 80% της πληρότητας, με την πλειοψηφία να προτιμά κάποιο θέρετρο στα ορεινά.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το 75 -80% των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν κλείσει, ενώ παραμένουν ανοικτά μόνο λίγες ξενοδοχειακές μονάδες στα παράλια και κάποια ορεινά θέρετρα.

Ο κ. Ρουσουνίδης υπογράμμισε ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν είναι αυτή, που επιθυμούσαμε, αλλά υπό τα παρόντα δεδομένα κρίνεται σχετικά ικανοποιητική, ενώ σημείωσε ότι ώθηση στον εγχώριο τουρισμό έδωσε το Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, αφού πολλοί εμβολιασμένοι πολίτες θέλησαν να εκμεταλλευτούν τις επιχορηγημένες διακοπές και διανυκτερεύσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που συνεχίζει να πλήττεται λόγω της πανδημίας.

Δύσκολος ο Χειμώνας για τον τουρισμό

Γενικότερα, πάντως, όσον αφορά στον τομέα του Τουρισμού, στελέχη της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας του τόπου τόνισαν τις προηγούμενες μέρες ότι τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικότερα από ότι άπαντες εκτιμούσαν εντός του προηγούμενου καλοκαιριού.

«Ήδη η χειμερινή περίοδος του 2021 έχει σημαντικά μειωμένα ποσοστά επισκεψιμότητας και κίνησης τουριστών από ότι εκτιμούσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ» το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου. «Μέχρι σήμερα που μιλάμε, είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων του εξωτερικού έχουν ακυρώσει ή μεταθέσει χρονικά κάθε προγραμματισμό για το 2022, με συνέπεια η σχεδιαζόμενη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα της ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας να μετατίθεται για κατοπινό στάδιο και πάντως όχι πριν τον Μάρτιο. Και το πλέον ανησυχητικό, είναι ότι καταγράφονται ήδη τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικές ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και το νέο χρόνο».

Τα ξενοδοχεία βιώνουν πρωτοφανείς δυσχέρειες, τόνισε ακόμη, αφού ο προγραμματισμός για το καλοκαίρι δεν μπορεί να προωθηθεί άμεσα. Μέχρι τότε, κατέληξε, δυστυχώς τα πράγματα στον τουριστικό τομέα θα συνεχίσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως τους τελευταίους μήνες.

philenews.com