Αντιδράσεις κατεχομένων για απαγόρευση εισόδου Τ/κ δημοσιογράφου στην Τουρκία

Απαγόρευση εισόδου της τέως διευθύντριας του παράνομου «Μπαϊράκ», Αϊσού Μπασρί Ακτέρ στην Τουρκία

6413D702 5333 43D5 A96D 3B9735C1F808

Την απαγόρευση εισόδου της τέως διευθύντριας του παράνομου «Μπαϊράκ», Αϊσού Μπασρί Ακτέρ στην Τουρκία καταδίκασε η τ/κ Ένωση Δημοσιογράφων, ενώ η ίδια προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση για την εξέλιξη αυτή.

Η δημοσιογράφος Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, μοιράστηκε δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις εμπειρίες της και  φωτογραφίες από το «ανθυγιεινό», όπως έγραψε, περιβάλλον στο οποίο χρειάστηκε να περάσει 19 ώρες. Σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει τον λόγο της απαγόρευσης εισόδου, η κ. Aκτέρ στην ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ισοδύναμο για το τραύμα που βίωσαν δυο μικρά παιδιά ηλικίας 5 και 7 ετών, τα οποία μετρούσαν μέρες για τις διακοπές τους εδώ και εβδομάδες» ενώ πρόσθεσε ότι θα διεκδικήσει μέχρι τέλους «τα νόμιμα δικαιώματά της».

«Αν και πιστεύω ότι είναι πολύ αργά για το έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα μας, θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου μέχρι τέλους. Δεν γνωρίζω με ποια αιτιολογία επιβλήθηκε αυτή η απαγόρευση! Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κωδικούς απαγόρευσης (G82), ο κωδικός N82 περιγράφεται ως είσοδος με θεώρηση υπό όρους. Δεν παρέχεται καμία αιτιολόγηση, δεν υπάρχει νομική βάση, αλλά δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ως απαγόρευση εισόδου στην πράξη, δεν εκδίδεται καμία θεώρηση!», σημειώνει η κ. Ακτέρ.

Η είσοδος της κ. Ακτέρ στην Τουρκία εμποδίστηκε την Δευτέρα, όταν η ίδια, συνοδευόμενη από την οικογένεια της μετέβη στην Αττάλεια για τις θερινές διακοπές της.

Για την όλη εξέλιξη γραπτή ανακοίνωσε εξέδωσε και η τ/κ Ένωση Δημοσιογράφων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η παρεμπόδιση της εισόδου δημοσιογράφων σε μια χώρα για οποιονδήποτε λόγο αποτελεί πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου και  είναι μια σοβαρή απόπειρα δημιουργίας κλίματος φόβου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε απαγόρευση αυξάνει την οργή και τη δυσαρέσκεια του κοινού. Οι ενέργειες αυτές θεωρούνται απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης».

Πηγή: ΚΥΠΕ