Αντιδρούν οι Δήμοι: Δεν θέλει κανένας δομή για ασυνόδευτα παιδιά

Ψάχνουν χώρο για δομή για ασυνόδευτους ανήλικους αλλοδαπούς, αλλά απόφαση δεν έχει ληφθεί για τον χώρο που θα στεγαστεί

1 Copy Copy 45

Ψάχνουν χώρο για δομή για ασυνόδευτους ανήλικους αλλοδαπούς, αλλά απόφαση δεν έχει ληφθεί για τον χώρο που θα στεγαστεί.

Αυτά αναφέρθηκαν στον «Φ» από αξιωματούχο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας που κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκαλούνται από διάφορες τοπικές αρχές όταν διαδίδεται ότι αναζητείται χώρος στην περιοχή τους για την ίδρυση της δομής. Όπως μας τονίστηκε, είναι γνωστόν ότι το Υφυπουργείο προσπαθεί να εξεύρει χώρο για δημιουργία δομής που θα φιλοξενεί ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά ώστε να μην συνυπάρχουν με ενήλικες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Πουρνάρα. Αυτή τη στιγμή, τονίστηκε, τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε ζώνη ασφάλειας στο Πουρνάρα, αλλά κρίθηκε ότι θα ήταν ορθότερο να μην μένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από το Υφυπουργείο μας τονίστηκε παράλληλα, ότι είναι στις προτεραιότητες του να βρεθεί χώρος ώστε τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά να προστατευτούν, με την επισήμανση πως πριν ληφθεί απόφαση θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές αρχές. «Δεν θα φυτρώσει μια δομή ένα πρωί σε έναν χώρο, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση», μας αναφέρθηκε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 56 ασυνόδευτοι ανήλικοι στο Πουρνάρα, ενώ δεκάδες άλλα παιδιά βρίσκονται σε δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το πρόβλημα είναι πως έρχονται σε αυξημένους αριθμούς γι’ αυτό και θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κρατική δομή.

Στο μεταξύ, όπου φημολογείται πως θα δημιουργηθεί χώρος για διαμονή ανήλικων παιδιών υπάρχουν και αντιδράσεις. Αρχικά επί προηγούμενης κυβέρνησης είχε αποφασιστεί να γίνει δομή στο Ζύγι με την κοινοτάρχη να αντιδρά έντονα. Αργότερα υπήρξαν πληροφορίες για το ΚΕΝ Πάφου όπου και πάλι υπήρξαν αντιδράσεις, ενώ τώρα φημολογείται η στέγασή του σε περιοχές της Λακατάμιας, των Λατσιών ή του Γερίου. Ήδη για τη Λακατάμια έχει αναφερθεί και συγκεκριμένη περιοχή, του πρώην σχολείου Highgate, με την δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ να τάσσεται εναντίον «της δημιουργίας νέου Πουρνάρα στην περιοχή».

Η  δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα διαβεβαίωσε χθες τους δημότες ως προς τη διαχείρηση με διαφάνεια, του ζητήματος που προέκυψε με την πιθανή χρήση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου της πρώην σχολής «Highgate» από το κράτος για δημιουργία δομής φιλοξενίας ανηλίκων.

Σε γραπτή δήλωσή της η Δήμαρχος, σημειώνει ότι ήδη επικοινώνησε με την αρμόδια Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, με τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της. Υπέδειξε δε, τόσο προφορικά όσο και με γραπτές επιστολές, ότι πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και να κατατεθούν απόψεις από τον Δήμο Λακατάμιας και τους οργανωμένους φορείς.

Πηγή: Philenews