Από Γενάρη οι μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

Επισημοποιήθηκε χθες η μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 9% για οικιακούς χρήστες

ΑΗΚ, λογαριασμοΣ, μείωση

Επισημοποιήθηκε χθες η μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 9% για οικιακούς χρήστες από την 1η Νοεμβρίου και για τρεις μήνες, ωστόσο οι καταναλωτές θα δουν τη μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ που θα πάρουν με το νέο χρόνο. Το σχετικό διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, για τρίμηνη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα για οικιακούς χρήστες και για εξάμηνη μείωση στο 5% για ευάλωτους καταναλωτές δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Με αυτό υλοποιείται η απόφαση της κυβέρνησης που γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία στην ουσία η κυβέρνηση απέρριψε τα όσα κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Βουλή για το θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση ενέκρινε πρόταση νόμου για καθολική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 9% για όλους τους χρήστες, οικιακούς αλλά και επιχειρήσεις, χωρίς ημερομηνία λήξης της μείωσης, υποστηρίζοντας πως η επ’ αόριστον μείωση επιτρέπεται και από το σχετικό πλαίσιο που ενέκρινε η ΕΕ.

Η κυβέρνηση προς απάντηση στα όσα εγκρίθηκαν αντιπρότεινε στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ και με ημερομηνίας λήξης, που με το χθεσινό διάταγμα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Όσον αφορά το νομοθέτημα που ψήφισε η Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος επιβεβαίωσε χθες στον «Φ» πως αυτό αναπέμφθηκε, με τον νόμο της αντιπολίτευσης να επιστρέφεται στην ουσία πίσω στη Βουλή, η οποία έχει βάσει και του Συντάγματος διάστημα 15 ημερών για να αποφασίσει κατά πόσο θα αποδεχθεί την αναπομπή.

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων για την τύχη της πρότασης της Βουλής, οι καταναλωτές, οι οικιακοί χρήστες τουλάχιστον, αναμένεται να ανακουφιστούν έτσι κι αλλιώς με βάση τα όσα δημοσιεύτηκαν χθες στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Σύμφωνα και με το διάταγμα, από 1η Νοεμβρίου, 2021 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, 2022 ο συντελεστής ΦΠΑ για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην οικιακή διατίμηση 01 και 02 και 56 (εναποθήκευση θερμικής ενέργειας για οικιακή χρήση-θερμοσυσσωρευτές) μειώνεται από το 19% στο 9%. Περαιτέρω ο συντελεστής ΦΠΑ για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην οικιακή διατίμηση για ευάλωτους καταναλωτές 08 και 56 (εναποθήκευση θερμικής ενέργειας για οικιακή χρήση) για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που καθορίζονται στο σχετικό διάταγμα μειώνεται από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου από 19% στο 5%.

Όπως, πάντως, ανέφερε στον «Φ» η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος συνεπεία της μείωσης του ΦΠΑ που αποφασίστηκε θα φαίνεται στους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και θα αφορά την κατανάλωση από την 1η Νοεμβρίου, όπως αυτή θα καταγραφεί από τα συνεργεία της Αρχής.

Η ίδια υπενθύμισε πως η ΑΗΚ ήδη εφαρμόζει από την 1η Νοεμβρίου μείωση στην τιμή του ρεύματος, της τάξης περίπου του 10%, για όλους τους χρήστες, οικιακούς και εμπορικούς, η οποία θα διαρκέσει για τέσσερις μήνες, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Αυτοί θα επωφεληθούν με μείωση ΦΠΑ στο 5% για έξι μήνες

Με την εξάμηνη μείωση του ΦΠΑ στο 5% όσον αφορά την προμήθεια ρεύματος βάσει του χθεσινού διατάγματος θα επωφεληθούν οι εξής ευάλωτες κατηγορίες, νοουμένου ότι είναι εγγεγραμμένοι στις συγκεκριμένες κατηγορίες:

  • Πολύτεκνες ή πενταμελείς οικογένειες που λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τρία εξαρτώμενα παιδιά και άνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.
  • Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Λήπτες επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) που είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Ισπανία: Για ένα χρόνο οι μειωμένοι φόροι στον ηλεκτρισμό

Την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε στην Κύπρο το διάταγμα για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό για τρεις μήνες (για τους οικιακούς) και για έξι μήνες (για τους ευάλωτους καταναλωτές), η Ισπανία ανακοίνωσε πως οι μειώσεις στον ΦΠΑ και σε άλλους φόρους που αφορούν την ενέργεια θα παραταθούν έως και τον Μάιο του 2022, συμπληρώνοντας έτσι έναν χρόνο μειωμένης φορολόγησης, ως αντιστάθμισμα στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Isabel Rodriguez είπε πως οι μειωμένοι φόροι δεν θα επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα τέλη Δεκεμβρίου, ως ήταν η αρχική απόφαση, αλλά θα παραταθούν μέχρι και τον Μάιο, καθώς οι τιμές του ηλεκτρισμού παραμένουν στα ύψη. Η επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά από την επέκταση της ισχύος της χαμηλής φορολογίας υπολογίζεται γύρω στα δύο δισ. ευρώ.

Με βάση αυτή την απόφαση, ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας θα παραμείνει στο 10%, από 21% που είναι κανονικά, ενώ ο ειδικός φόρος στην ηλεκτρική ενέργεια θα παραμείνει στο 0,5% έως τις 30 Απριλίου. Επίσης, ο φόρος 7% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος τελικά μετακυλίεται στους καταναλωτές, θα παραμείνει σε αναστολή έως τα τέλη Μαρτίου.

philenews.com