Αποφάσισες να βάλεις φωτοβολταϊκά; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις του ηλεκτρισμού

E5277254 1DD1 42B3 A9D0 8FCEA876B9A8

Αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις του ηλεκτρισμού, με τους πολίτες να προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος για να δώσουν ανάσα στην τσέπη τους.

Μιλώντας ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, επιβεβαίωσε την αυξημένη ζήτηση σε σύγκριση με πέρσι αλλά και τις προηγούμενες χρονιές.

Ενδεικτικά, ο κ. Καραντώνης ανέφερε ότι η αύξηση των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 60%, αφού το 2019 οι αιτήσεις ήταν περίπου 200 τον μήνα, το 2021 έφτασαν τις 500 τον μήνα ενώ σήμερα οι αιτήσεις φτάνουν τις χίλιες τον μήνα.

Αναφορικά με το κόστος εγκατάστασης, ο κ. Καραντώνης είπε πως παρατηρούνται αυξήσεις στα βασικά υλικά λόγω του ότι τα φωτοβολταϊκά εισάγονται κατά κόρων από την Κίνα και άλλες Ασιατικές χώρες ενώ οι μετατροπείς που είναι και το αμέσως επόμενο μέρος της εγκατάστασης προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και την Ασία.

Άρα και αυτά επηρεάζονται από τις αναταραχές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τα θέματα της πανδημίας, που επηρεάζουν γενικότερα εφοδιαστική αλυσίδα. Φυσικά είναι τέτοια η αύξηση του κόστους της ενέργειας που αντισταθμιστικά το όφελος που προκύπτει στο νοικοκυριό και στον ιδιοκτήτη είναι πολύ περισσότερο.

Όπως υπέδειξε ο κ. Καραντώνης, το κόστος για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά σε ένα σπίτι 200 τετραγωνικών μέτρων κυμαίνεται γύρω στις πέντε με έξι χιλιάδες ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.

Σημειώνεται ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταικών το κράτος προσφέρει χορηγία ύψους 1500 ευρώ, ενώ σύμφωνα πάντα με τον κ. Καραντώνη, με τα σημερινά δεδομένα και το κόστος ενέργειας που υπάρχει, η απόσβεση των φωτοβολταϊκών θα γίνει γύρω στα δύο με τρία χρόνια.

Όσο αφορά την συντήρηση των φωτοβολταϊκών ο κ. Καραντώνης ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός των εγκαταστάσεων, ενώ μία φορά τον χρόνο θα ήταν καλό να γίνεται έλεγχος από τον εγκαταστάτη για να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να προκύψουν από τυχόν σκόνες που μπορούν να συσσωρευθούν στις εγκαταστάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν αποθηκεύεται ενέργεια τοπικά, τα φωτοβολταϊκά είναι μέρος της εγκατάστασης του κτιρίου, η παραχθείσα ενέργεια είτε καταναλώνεται αν υπάρχει χρήση στο κτίριο κατά την διάρκεια της μέρας τροφοδοτείται από το φωτοβολταϊκό απευθείας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανάγκη στο κτίριο, η περίσσια παραγωγή εξάγεται προς το δίκτυο, την οποία καταγράφει ο μετρητής που εγκαθίσταται και πιστώνεται στον λογαριασμό για να χρησιμοποιηθεί το επόμενο δίμηνο. Άρα η παραχθείσα ενέργεια δεν χάνεται, αλλά αποθηκεύεται σαν μεγάλη μπαταρία στο δίκτυο.

Πηγή: sigmalive