Αποκαλύψεις Ευσταθίου για εμπλοκή δύο κομμάτων με λογισμικά παρακολούθησης

«Στην Κύπρο συνεχίζει μια κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία όσο ένα πρόβλημα συνεχίζει να μην βγαίνει στην επιφάνεια, δεν υπάρχει»

EE124DE1 F699 4C7B 91DB 3D065C2C7EBF

Για το θέμα των παρακολουθήσεων μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στην Κύπρο συνεχίζει μια κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία όσο ένα πρόβλημα συνεχίζει να μην βγαίνει στην επιφάνεια, δεν υπάρχει. Σαν λαός έχουμε μια παχυδερμία, περιλαμβανομένου του εαυτού μου, στα δικαιώματα του πολίτη απέναντι στη δημόσια εξουσία. Υπάρχει μια τάση να υποβαθμίζουμε, όπου γίνεται επέμβαση στα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα του καθενός πολίτη».

Σημείωσε ότι «όταν ακούμε την κυβέρνηση να λέει ότι δεν υπάρχουν ούτε παρακολουθήσεις ούτε πρόβλημα στην Κύπρο, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουν στο μέλλον και θα επιταθούν. Υπάρχουν παρακολουθήσεις στην Κύπρο. Υπάρχει μια διάχυτη εικόνα ότι όλοι παρακολουθούν ή μπορούν να παρακολουθούν τον καθένα στην Κύπρο και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο».

Εξήγησε ότι «θεωρητικά υπάρχει η γενική απαγόρευση της παρακολούθησης. Επιτρέπεται η νόμιμη παρακολούθηση για συγκεκριμένους λόγους, μέσα από μια διαδικασία ελέγχου από το δικαστήριο σε περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος ή τρομοκρατίας. Εκεί όμως που γίνεται η άτυπη παρακολούθηση δεν υπάρχει τίποτα να βοηθήσει το θύμα. Δεν μπορεί κανένας πολίτης να αποδείξει ότι παρακολουθείται. Υπάρχει ένα κύκλωμα, ένας τεχνικός μηχανισμός  που μόνο εάν υπήρχε ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι όντως παρακολουθείται κάποιος πολίτης. Έτσι συνεχίζουν απτόητοι αυτοί που μας παρακολουθούν, να μας παρακολουθούν στον αιώνα των αιώνων».

Ο κ. Ευσταθίου αποκάλυψε ότι «πριν τρία χρόνια είχα μια πολύ σοβαρή πληροφορία από πολύ αξιόπιστη πηγή ότι τουλάχιστον δύο (κυπριακά) κόμματα είχαν προχωρήσει ή ήρθαν σε επαφή με τέτοιου είδους εταιρείες για να εξασφαλίσουν λογισμικό παρακολούθησης. (Για να παρακολουθούν) και τους δικούς τους και τους άλλους. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του κάθε διεστραμμένου γιατί το να παρακολουθείς τον συμπολίτη σου είναι μια διαστροφή. Το ανέφερα αλλά δεν έγινε τίποτα.