Άρχισε η σταδιακή καταβολή χορηγίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Δείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι της χορηγίας

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 02 04T152212.006 Επιχειρήσεις, εργαζομενοι

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων λόγω των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία, άρχισε από τη Δευτέρα σταδιακές καταβολές της κρατικής χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους υποκείμενους σε ΦΠΑ, με σκοπό την κάλυψη ενοικίων, δόσεων ή άλλων λειτουργικών εξόδων με βάση το Σχέδιο που έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, έγινε αρχή με 5000 πληρωμές, που αφορούν τον ξενοδοχειακό τομέα, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός εμπορικών κέντρων, καθώς και επιχειρήσεις/αυτοτελώς εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλη Μαρτίου.

Συνολικά οι δικαιούχοι ανέρχονται στις 30.000 περίπου, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως όλες οι επιχειρήσεις/αυτοτελώς εργαζόμενοι υποκείμενοι σε ΦΠΑ, που εμπίπτουν στο «Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων», δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη της εν λόγω χορηγίας. Το ποσό της κρατικής χορηγίας θα κατατεθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό της κάθε επιχείρησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στις βάσεις δεδομένων του Τμήματος Φορολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της χορηγίας είναι:

Επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι υποκείμενοι σε ΦΠΑ, που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020 σε σύγκριση με το 2019, τουλάχιστον 35%, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Όσον αφορά επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου, των οποίων έχει ανασταλεί ή επηρεαστεί η δραστηριότητα τους τον Ιανουάριο του 2021, η σύγκριση θα γίνεται με τον Ιανουάριο του 2020.

Νέες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι υποκείμενοι σε ΦΠΑ, που δραστηριοποιήθηκαν εντός του 2020 και παρουσίασαν μειωμένο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 35%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο κύκλο εργασιών του τομέα της οικονομικής δραστηριότητας τους το 2019.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου, των οποίων έχει ανασταλεί ή επηρεαστεί η δραστηριότητα τους τον Ιανουάριο του 2021, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, η σύγκριση του κύκλου εργασιών θα γίνεται με τον Ιανουάριο του 2020.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποδοχής αιτήσεων από επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Φροντιστηρίων, Σχολών Χορού και Ωδείων, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ

Πηγή: ΚΥΠΕ