Αργία Πρωτομαγιάς: Τι θα γίνει στην Κύπρο – Θα μεταφερθεί ή όχι

Κυριακή «πέφτει» φέτος η μέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς

816098b3d137b68cbf498a888ab91cbf 7

Κυριακή «πέφτει» φέτος η μέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η καθιερωμένη αργία φέτος χάνεται λόγω της μέρας ενώ σε αντίθεση με την Ελλάδα η Κύπρος δεν θα μεταφέρει την αργία την Δευτέρα 2 του Μάη.

Παρά την «αναμονή» πολλών εργαζομένων ότι θα γινόταν το ίδιο με την Ελλάδα και ως εκ τούτου θα επωφελούνταν ενός τριημέρου, η νομοθεσία της Κύπρου δεν επιτρέπει μεταφορά αργίας. Ως εκ τούτου οι υπεραγορές θα τηρήσουν κανονικά τη μέρα της Πρωτομαγιάς ενώ όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου εξαίρεση ίσως αποτελέσουν κάποια καταστήματα στην ύπαιθρο τα οποία εξαιρούνται της σχετικής νομοθεσίας.

Τα γενικά καταστήματα θα παραμείνουν επίσης κλειστά, ενώ όπως ανέφεραν στο SigmaLive πηγές του Υπουργείου Εργασίας δεν τέθηκε θέμα μεταφοράς αργίας.

Σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου πέρσι, όταν είχε προκύψει ζήτημα με την Πρωτομαγιά λόγω των περιορισμών που βρίσκονταν σε ισχύ, ανέφερε ότι «η αργία της 1ης Μαΐου δεν ρυθμίζεται από καμία κυβερνητική ή άλλη απόφαση αφού προβλέπεται ρητώς από τις διατάξεις του άρθρου 23 των περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμων και δεν προβλέπεται καμία διακριτική ή άλλη ευχέρεια από οποιοδήποτε όργανο να αποφασίζει διαφορετικά».

Να σημειωθεί τέλος, ότι κανονικά θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα και οι τράπεζες.