Aργούν οι κάμερες τροχαίας και οι αυστηρές ποινές

Αστυνομία, δρόμοι, κάμερες

Σε βάθος χρόνου παραπέμπεται η έλευση καμερών στους δρόμους, ενώ και το θέμα της αύξησης των ποινών για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις που εκκρεμεί εδώ και μήνες στη Βουλή, δεν φαίνεται να εφαρμόζεται σύντομα.

Παρά το γεγονός ότι χάνονται ζωές σχεδόν καθημερινά στους δρόμους, εντούτοις δύο όπλα στα χέρια της Τροχαίας που θα βοηθήσουν στη μείωση των δυστυχημάτων, καθυστερούν. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, το θέμα του συστήματος φωτοεπισήμανσης (οι γνωστές κάμερες) βρίσκεται ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για αξιολόγηση και αναμένεται ότι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει κατακύρωση της προσφοράς. Ως γνωστόν, για το έργο υποβλήθηκαν πέντε προσφορές από εταιρείες για ποσά πολύ χαμηλότερα από αυτά που είχε υπολογίσει η αναθέτουσα Αρχή που είναι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Καρούσος έθεσε ως ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2021 για ν’ αρχίσει η εγκατάσταση της πρώτης φάσης των καμερών, εάν πάνε όλα με βάση το χρονοδιάγραμμα και δεν καταχωρηθούν προσφυγές και άλλες διαδικασίες που προκαλούν καθυστερήσεις. «Το υπουργείο και εγώ προσωπικά το τρέχουμε το θέμα», πρόσθεσε. Αμέσως μετά την αξιολόγηση, είπε ο κ. Καρούσος, θα πρέπει να ενημερωθεί τόσο η επιτυχούσα εταιρεία όσο και όσοι απέτυχαν, για το ενδεχόμενο υποβολής προσφυγής. Την ίδια ώρα, υπενθύμισε ότι οι Αρχές έχουν στη διάθεση τους αρκετά εργαλεία για πάταξη των θανατηφόρων τροχαίων, όπως η αύξηση των ποινών, η απαγόρευση κυκλοφορίας αρθρωτών οχημάτων τις Κυριακές και η ιατρική εξέταση οδηγών που εντοπίζονται να έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Στο μεταξύ, ο βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου,Χάρης Ευρυπίδου, επισήμανε χθες ότι η τοποθέτηση καμερών φωτοεπισήμανσης θα συνδράμει μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα, στην πρόληψη των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων και υπέδειξε την ατομική ευθύνη των οδηγών, καθώς η προχθεσινή διπλή τραγωδία φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ανθρώπινο παράγοντα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ελπίζω να μην περάσει κι αυτό το καλοκαίρι και να μπει ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης για να προχωρήσει η Βουλή με την ψήφιση των νέων μέτρων», αφήνοντας να νοηθεί ότι η Τροχαία επιθυμεί να προωθηθεί σύντομα η αύξηση των ποινών στις τροχαίες παραβάσεις, αλλά και η τοποθέτηση καμερών τροχαίας. Μάλιστα, φανερά ενοχλημένος διερωτήθηκε «για πόσο καιρό τα συζητάμε. Πραγματικά κουραστήκαμε. Σίγουρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά πρέπει να έχουμε τις ποινές και μετά να τις εφαρμόζουμε», κατέληξε.

Όπως έγραψε ο «Φ», πρόθεση της Βουλής είναι να εγκρίνει εντός Ιουλίου την αύξηση των ποινών, αλλά να δοθεί ένα χρονικό διάστημα δύο – τριών μηνών στους οδηγούς για να εξοικειωθούν και μετά να τεθού σε εφαρμογή.

Πηγή: Sigmalive