Αρμεύτης: «Tα lockdown δεν προαναγγέλονται – Προκύπτουν από ανάγκη» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Να κλείσουμε τα σχολεία; Aν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο των σχολείων. Θα είναι καλύτερα;»

2ad654cd5b117997bdb7386154502e61 5 ΄, Αρμεύτης, Κύπρος

Έχουμε την ίδια ανησυχία όπως όλοι για την παραλλαγή Omicron, δήλωσε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι  ο ειδικός πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης καθώς όπως είπε υπάρχει περίπτωση μια μετάλλαξη να αδρανοποιήσει τον εμβολιασμό και η νόσος να γίνει πιο βαριά. «Όμως από την άλλη είναι  πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα γιατί και στο παρελθόν είχαμε δημοσιεύσεις για μεταλλάξεις  οι οποίες στην πορεία δεν προκάλεσαν υγειονομικό πρόβλημα. Οπότε οι επόμενες μέρες θα μας δώσουν ασφαλή στοιχεία για πιο σωστά συμπεράσματα».

Ερωτηθείς κατά πόσο η έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ενδεχομένως να οδηγήσει σε lockdowns μετά τις γιορτές, ο Δρ Αρμεύτης είπε « Ευχόμαστε όλοι να μην φτάσουν τα πράγματα εκεί. Κάποιος που κάνει μια ψύχραιμη ανάλυση και βλέπει ότι οι χώρες η μια μετά την άλλη οδηγούνται σε αυστηρά μέτρα, σε συνδυασμό με την αύξηση των νοσηλειών και για άλλες αρρώστιες , την αύξηση κρουσμάτων και σε εμβολιασμένους και στα παιδιά της δημοτικής εκπαίδευσης, με όλα αυτά δεν είναι υπερβολικό κάποιος να  πει ότι ακόμη και πιο αυστηρά μέτρα ή ακόμη και lockdown είναι στην ατζέντα. Τα lockdown δεν προαναγγέλλονται».

«Είναι μια προσωπική εκτίμηση γιατί όσες φορές έχουν επιβληθεί lockdown στην Κύπρο ποτέ δεν προαναγγέλθηκαν από πριν. Στο τέλος προκύπτει από την ανάγκη. Locdkown γίνονται ότι κινδυνεύει το σύστημα και τα νοσοκομεία με κατάρρευση όταν γεμίσουν οι ΜΕΘ. Το πιο σωστό είναι το τι πρέπει να κάνουμε τώρα για να μην οδηγηθούμε σε lockdown».

O Δρ. Αρμεύτης είπε πως είναι ενθαρρυντικό το ότι οι εμβολιασμοί ανεβάζουν κάπως ρυθμούς αλλά  πρέπει να κάνουν την δόση όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση και πρέπει να εμβολιαστούν  όσου δεν έχουν εμβολιαστεί που είναι ένα 15%. Χώρες όπως η Μάλτα και η Πορτογαλία δείχνουν πως όταν ξεπεράσει το 82% σε γενικό πληθυσμού   νοιώθουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια».

Για τις διαμαρτυρίες μερίδας γονέων, είπε πως αυτοί που αντιδρούν πρέπει να δώσουν και μια άλλη λύση αν έχουν. «Να κλείσουμε τα σχολεία; Aν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο των σχολείων. Θα είναι καλύτερα;», διερωτήθηκε .

«Κάποιες διευκολύνσεις, και κάποιες τροποποιήσεις για να γίνουν πιο λειτουργικά τα μέτρα είναι καλοδεχούμενες εισηγήσεις, Διαφωνώ όμως στο να μπαίνουμε σε μια λογική ότι δεν θέλουμε μέτρα  γιατί υπάρχει και μια συντριπτική πλειοψηφία γονέων που δέχονται τα μέτρα», είπε

Μεταξύ άλλων είπε πως οι συστάσεις του ΠΟΥ για την χρήση μάσκας παιδιών από 5 χρονών και κάτω δεν συνίσταται. Από 6-11 όταν υπάρχει πρόβλημα μεταδοτικότητας δεν συνιστά πρόβλημα.  Για κάποια παιδιά τα οποία λόγω ιδιαιτεροτήτων δεν μπορούν να φορούν, θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση.