Άρση μέτρων για… προεκλογικές συγκεντρώσεις!

Από την επόμενη κιόλας μέρα του lockdown επιτρέπονται προεκλογικές συγκεντρώσεις

istockphoto 151811168 612x612 1 Coronavirus, Βουλευτικές Εκλογές 2021
Εικόνα Αρχείου

Ποικίλα σχόλια από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέφερε η απόφαση για “πράσινο φως” στις προεκλογικές συγκεντρώσεις από την επόμενη κιόλας μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Υγείας, μεταξύ άλλων, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών θα επιτρέπονται με συγκεκριμένα μέτρα.

Συγκεκριμένα, επιτρέπονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις νοουμένου ότι τηρείται η πληρότητα του χώρου που θα λάβει χώρα η εκδήλωση και οι παρευρισκόμενοι θα είναι καθήμενοι. Απαγορεύονται τα κοκτέιλ. Για παράδειγμα:

  • Σε ανοικτό θέατρο/αμφιθέατρο μέχρι 50% πληρότητα,
  • Σε κλειστό θέατρο/αμφιθέατρο μέχρι 30% πληρότητα,
  • Σε σωματεία/ χώρους εστίασης σε εξωτερικό χώρο καθήμενοι, και
  • Σε οικίες ανώτατος αριθμός 10 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των μονιμά διαμενόντων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου (“Coronapass”), δηλαδή ένα από τα παρακάτω:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή
  • Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Νοείται ότι κρούσμα κορωνοϊού θεωρείται άτομο το οποίο είχε ανιχνευθεί θετικό στον ιό σε μοριακή εξέταση ή σε rapid test αντιγόνου και είχε δηλωθεί από το κλινικό εργαστήρι ή τη μονάδα δειγματοληψίας rapid test ή το φαρμακείο, έχει ιχνηλατηθεί και έχει αποδεσμευτεί στη βάση των διαδικασιών του Υπουργείου Υγείας, ή
  • Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.