Ασφυκτιούν οι Φυλακές λόγω μεταναστών από το Κογκό

Η χωρητικότητα των κελιών είναι για 424 άτομα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται έγκλειστα 763 άτομα.

cna t5dffa79ead074cf7bc88cb72ac6e8744 Κεντρικές Φυλακές

Αυξάνεται δραματικά ο πληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές με αποτέλεσμα κατάδικοι να κοιμούνται σε χώρο ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι διαδικασίες για έξτρα κρεβάτια και στρώματα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η ασφυκτική κατάσταση που επιφέρει επιπρόσθετα προβλήματα στις φυλακές επιδεινώθηκε από τον περασμένο Ιούλιο, όταν άρχισαν οι καταδίκες μεταναστών από το Κόγκο για κατοχή πλαστών ή γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων που όμως ανήκουν σε άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, ενώ η χωρητικότητα των κελιών είναι για 424 άτομα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται έγκλειστα 763 άτομα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως μόνο για χθες, μεταφέρθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές από την Πάφο άλλοι 17 μετανάστες από το Κόγκο που συνελήφθησαν την ώρα που επιχειρούσαν να φύγουν από το αεροδρόμιο, ή καταδικάστηκαν από δικαστήριο. Αυτή τη στιγμή στις φυλακές, όπως ανέφερε στον «Φ» η κ. Αριστοτέλους, υπάρχουν 167 φυλακισμένοι από το Κόγκο που εκτίουν ποινές φυλάκισης μέχρι και 10 μηνών. Για να φιλοξενηθούν τα άτομα αυτά και να εκτίσουν την ποινή τους, οι φυλακές αναγκάστηκαν να κλείσουν χώρο ψυχαγωγίας μιας πτέρυγας για να μετατραπεί σε χώρο διαμονής. Παράλληλα, κινήθηκαν οι διαδικασίες όπως προκηρυχθούν προσφορές για την αγορά πρόσθετων κρεβατιών και στρωμάτων. Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταδίκων περιλαμβάνεται και μια έγκυος 27 ετών.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, σε άλλες χώρες για τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνονται διοικητικά μέτρα, αφού το αδίκημα στο οποίο υποπίπτουν τα άτομα αυτά απορρέει από την παράνομη μετανάστευση.

Εξάλλου, με τον υπερπληθυσμό των φυλακών παραβιάζονται οι προδιαγραφές που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε κάθε κρατούμενος να διαθέτει κρεβάτι, γραφείο και χώρο αποθήκευσης. Η διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών επιμένει ότι δεν είναι λύση η φυλάκιση των ατόμων αυτών, ούτε και υπάρχει σωφρονιστικό πρόγραμμα για όσους φυλακίζονται επειδή προσπάθησαν να φύγουν από την Κύπρο με παράνομα μέσα, τονίζοντας ότι ούτως ή άλλως, στο τέλος αυτά τα άτομα θα απελαθούν από την Κύπρο. Με τη διαδικασία που τηρείται, επισημαίνεται, επιβαρύνεται το σύστημα και διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών, ενώ κάθε κατάδικος κοστίζει τουλάχιστον €100 την ημέρα στο κράτος (έξοδα διατροφής, ένδυσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).

Χθες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι το ζήτημα με τη φυλάκιση των ατόμων αυτών πρέπει να εξεταστεί, καθώς υπάρχουν διεθνείς συνθήκες με βάση τις οποίες η παράνομη είσοδος δεν αποτελεί κατ΄ ανάγκη ποινικό αδίκημα.

philenews.com