«Ασθένεια» των νοσοκομείων οι μαζικές άδειες νοσηλευτών

460 νοσηλευτές παγκύπρια, βρίσκονταν εκτός εργασίας.

nosileftes άδεια ασθενείας, νοσηλευτές, νοσοκομεια

Το 11,26% του συνόλου των νοσηλευτών του δημοσίου, απουσίαζε την περασμένη Τρίτη με άδεια ασθενείας, μακροχρόνια άδεια, άδεια τοκετού ή γονική άδεια, ενώ επιπρόσθετος αριθμός νοσηλευτών βρίσκονταν σε άδεια αναπαύσεως. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στους 460 νοσηλευτές (από σύνολο περίπου 3.000 νοσηλευτών) παγκύπρια, βρίσκονταν εκτός εργασίας.

Τον μεγάλο αριθμό αδειών που λαμβάνει το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και τρόπους αναπλήρωσης των εργαζομένων κατά τη μακροχρόνια απουσία τους, εξέτασε χθες η επιτροπή Υγείας της Βουλής. Οι αντιδράσεις των βουλευτών διέφεραν ανά παράταξη, ενώ από πλευράς του ΟΚΥπΥ έγινε ανάλυση δεδομένων και τονίστηκε ότι ακόμα και προληπτικά κατά την πρόσληψη νοσηλευτών, στον αριθμό προστίθεται ένα 25% προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των μακροχρόνιων αδειών που συνεχώς οδηγούν σε «πλασματική» υποστελέχωση των νοσηλευτηρίων.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΥπΥ, τα οποία αφορούν τα δεδομένα της περασμένης Τρίτης, αλλά καταδεικνύουν σαφώς την κατάσταση:

Συνολικά σε παγκύπρια κλίμακα απουσίαζαν την ίδια ημέρα με άδεια ασθενείας 121 νοσηλευτές. Άλλοι 117 απουσίαζαν με μακροχρόνια άδεια ασθενείας, 59 με άδεια τοκετού, 2 με γονική άδεια. Ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,26% του προσωπικού. Επιπρόσθετα, άλλοι 159 νοσηλευτές απουσίαζαν με άδεια αναπαύσεως.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα επαρχιακά νοσοκομεία, εκτός καθήκοντος βρίσκονταν τη συγκεκριμένη ημέρα: 

–    Νοσοκομείο Λευκωσίας: 51 με άδεια ασθενείας, 55 με μακροχρόνια άδεια, 24 με άδεια τοκετού. Ποσοστό 12,82% επί του συνόλου των νοσηλευτών του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα απουσίαζαν με άδεια αναπαύσεως 62 νοσηλευτές.

–    Νοσοκομείο Λεμεσού: 26 με άδεια ασθενείας, 15 με μακροχρόνια άδεια, 6 με άδεια τοκετού και 4 με γονική άδεια. Ποσοστό  7,2%. Επιπρόσθετα, με άδεια αναπαύσεως απουσίαζαν 41 νοσηλευτές.

–    Νοσοκομείο Λάρνακας: 5 με άδεια ασθενείας, 16 με μακροχρόνια άδεια, 10 με άδεια τοκετού. Ποσοστό 8,9%. Άλλοι 19 απουσίαζαν με άδεια αναπαύσεως.

–    Νοσοκομείο Πάφου: 11 με άδεια ασθενείας, 7 με μακροχρόνια άδεια, 8 με άδεια τοκετού. Ποσοστό 9,5%. Άλλοι 13 απουσίαζαν με άδεια αναπαύσεως

–    Νοσοκομείο Αμμοχώστου: 4 με άδεια ασθενείας, 6 με μακροχρόνια άδεια, 7 με άδεια τοκετού, 1 με γονική άδεια. Ποσοστό 9,4%. Επιπρόσθετα, απουσίαζαν 9 νοσηλευτές μα άδεια αναπαύσεως.

–    Μακάρειο νοσοκομείο: 17 με άδεια ασθενείας, 12 με μακροχρόνια άδεια, 4 με άδεια τοκετού και 1 με γονική άδεια. Ποσοστό 10%. Άλλοι 15 απουσίαζαν με άδεια αναπαύσεως.

Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα νοσοκομεία, την περασμένη Τρίτη από το νοσοκομείο Τροόδους (Κυπερούντας), απουσίαζε το 22,9%, με τους αριθμούς βεβαίως να υπολογίζονται ανάλογα με τον συνολικό αριθμό του προσωπικού, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μικρός σε σχέση με τα μεγαλύτερα νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα, απουσίαζαν 6 με άδεια ασθενείας, 5 με μακροχρόνια άδεια. Στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, το ποσοστό των απουσιών ήταν 9,5%, αφού απουσίαζαν με άδεια ασθενείας και μακροχρόνια άδεια 2 νοσηλευτές.  Από όλα τα νοσηλευτήρια απουσιάζουν με άδεια άνευ απολαβών 9 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 4 στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Διαφορετικές οι αντιδράσεις από πλευράς βουλευτών 

Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής, τοποθετήθηκαν με μάλλον διαφορετικό τρόπο αφού κάποιοι εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για τις εξηγήσεις που έδωσε ο ΟΚΥπΥ και κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για υποστελέχωση των νοσηλευτηρίων.

Συγκεκριμένα, η αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάββια Ορφανίδου, δήλωσε ότι «ο ΟΚΥπΥ έχει ενημερώσει ότι υπήρξε μια συμφωνία με τους βουλευτές από το 2019-20 για να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και μέχρι σήμερα από το 2019 έχουν προσληφθεί 382 νοσηλευτές στα δημόσια μας νοσηλευτήρια, 11 εκ των οποίων θα αναλάβουν σύντομα τα καθήκοντά τους».  Η κ. Ορφανίδου πρόσθεσε πως «στο πάγιο αίτημα των συντεχνιών για περαιτέρω στελέχωση, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, έχει δηλώσει ότι ουδέποτε έχουν αρνηθεί ότι συζητούν για περαιτέρω στελέχωση και πρόσληψη των νοσηλευτών».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε πως «η Κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες από το 2016, λίγα έχει κάνει σε σχέση με την κραυγή απόγνωσης των νοσηλευτών, συμπληρώνοντας πως  η φραστική αναγνώριση της αξίας του έργου των νοσηλευτών δεν αρκεί».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι στην Επιτροπή έγιναν δέκτες καταγγελιών από την ΠΑΣΥΝΟ για την υποστελέχωση στη Μονάδα νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ και εισηγητής του θέματος Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι «η πρακτική που χρησιμοποιείτο από το υπουργείο Υγείας και το  υπουργείο Οικονομικών για τα δημόσια Νοσηλευτήρια από το 1997,  ήταν η  εξασφάλιση θέσεων στον προϋπολογισμό του κράτους για αντικατάσταση των μακροχρόνιων αδειών ασθενείας και μητρότητας. Αυτή την πρακτική, ο ΟΚΥπΥ σταμάτησε το 2019 να την εφαρμόζει και σε συνδυασμό με την εισδοχή νέων ηλικιακά νοσηλευτών, το πρόβλημα διογκώθηκε και δυστυχώς, όπως φαίνεται, συνεχίζει να διογκώνεται».

Προσλαμβάνονται περισσότεροι για κάλυψη των κενών

Όπως ανέφερε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο Οργανισμός, ακριβώς επειδή είναι γνωστό το φαινόμενο του μεγάλου αριθμού αδειών που λαμβάνει το νοσηλευτικό προσωπικό, «κάθε φορά που θα γίνουν προσλήψεις λαμβάνει υπόψη του στις ανάγκες ένα 25% επιπρόσθετα για να μην δημιουργούνται κενά». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αν χρειαζόμαστε 1.000 νοσηλευτές, υπολογίζουμε 1.250». Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί πέραν των 380 νοσηλευτών.

philenews.com